Ma Bernadett napja van. Holnap Zsuzsanna napja lesz.
A+ A A-

Rendezik a cochleáris implantáció helyzetét

Rendezik a cochleáris implantáció helyzetétAz év elején úgy látszott, hogy ellehetetlenül a siketek hallását visszaállító műtét, a cochleáris implantáció. A műtétet végző klinikákon elfogytak a beültethető készülékek, és közel százra nőtt a várakozók száma.

Szintén régóta húzódó probléma, hogy Magyarország – saját szakmai irányelveit és nemzetközi kötelezettségvállalásait megsértve – nem rendelkezik objektív újszülöttkori hallásszűréssel. Az érintetteket képviselő egyesület, a Magyar Cochleáris Implantáltak Egyesülete az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz és a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz fordult a helyzet rendezéséért.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár – látva a műtétre várakozók szorult helyzetét – egy olyan megoldást dolgozott ki, ami a lehető leggyorsabban biztosítja a műtét elvégzését azoknál a gyerekeknél, akiket legjobban sürget az idő. Emellett rendelkezett további készülékek beszerzéséről is, így év végéig remélhetőleg minden rászoruló hozzájut a készülékhez. Az Egyesület azonban szeretné, ha rendeződne a kisbabák objektív hallásszűrése és az elavuló készülékek rendszeres cseréje is. Ebben a témában petíciót nyújtottak be a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak. A Minisztérium közigazgatási államtitkára, dr. Jávor András támogatóan nyilatkozott, és együttműködést ígért e két fontos kérdés rendezésében.

A cikk a reklám után folytatódik

A cochleáris implantáció

A cochleáris implantáció egy olyan műtéti eljárás, amely a siketeken és súlyos nagyothallókon tud segíteni. Lényege, hogy egy fülbe ültetett elektródasor veszi át a rosszul működő belső fül szerepét. A rendszerhez tartozik továbbá egy fül mögött hordható, hallókészülékre emlékeztető készülék. A műtétet követően a páciens fokozatosan tanul meg hallani. Ha kellő időben elvégzik, a korábban siket páciens olyan jó hallásra tehet szert, amivel gond nélkül részt tud venni a mindennapos kommunikációban. Csecsemőkori hallásszűrés A nagyothallás és a siketség a leggyakoribb veleszületett érzékszervi rendellenesség.

Ezerből 1-2 kisbaba születik olyan fokú halláskárosodással, ami lehetetlenné teszi a beszédtanulást. Rajtuk segíthet a megfelelő hallókészülék vagy a cochleáris implantáció, de ennek az a feltétele, hogy hallássérülésükre fény derüljön. Ma hazánkban a legtöbb szülészeten nem rendelkeznek a hallás vizsgálatához megfelelő műszerrel. Ennek hiányában sajnos sok hallássérült kisbaba úgy kerül haza, hogy szülei nem tudják, hogy gyermekük segítség

Kiadó: Magyar Cochlearis Implantáltak Egyesülete

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!