Ma Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.
A+ A A-

Táppénz vagy hajtás?

Táppénz vagy hajtás?Számosan azért nem veszik igénybe a táppénzt, mivel tartanak keresetük zsugorodásától, s attól is félnek: ha kiderül a betegségük, onnantól fogva csökkent értékű munkaerőként tartják őket számon. Manapság az anyukák sem szívesen maradnak otthon beteg óvodás vagy iskolás gyermekükkel, mert aggódnak, hogy főnökeik előbb-utóbb kinézik őket a munkahelyükről.

– Egyre több olyan fiatallal találkozom, akinek már a munkavállaláskor megmondják, hogy lehetőleg ne menjen táppénzre – mondja dr. Jakucs Éva főorvos, a Magyar Orvosi Kamara családorvos szekciójának volt alelnöke. – Betegen is helyt kell állnia, pedig influenzásan, lázasan, legyengült állapotban, fájdalmakkal küszködve dolgozni nem csak kizsigerelő, de veszélyes is. Arról már nem is szólva, hogy a fertőző beteg a környezetében munkálkodókat úgyszintén megbetegítheti.

Az ízületi, gerinc-, szív- és érrendszeri, mentális kórságok meglehetősen gyakoriak. Több esetben is súlyos következményekkel járhat, ha a beteg lábon próbálja kihordani a baját vagy éppenséggel nem tartja be az orvos utasításait. Mert a gyógyszerek – ha éppen kiváltják is – beszedése önmagában még kevés. Döbbenetes, hogy a negyven év körüliek, de az idősebbek is akár 10–12 órát dolgoznak betegen, nem ritkán nehéz fizikai munkát végezve vagy az irodai számítógép előtt görnyedve. Mind elgyötörtebben is vállalják az egész napos kínlódást, ám ezzel a még nagyobb bajok elkerülhetetlen támadását kockáztatják.

A cikk a reklám után folytatódik

A tartós stressz, a létbizonytalanság, az állandó idegeskedés sorra-rendre hozza elő a testi tüneteket, majd az egyre komolyabb nyavalyákat. A nagy idegi megterhelés olykor a legállóképesebbnek vélt embert is kikezdheti, amiből aztán meglehetősen nehéz kiutat találni – figyelmeztet a főorvosnő. – Ezért érdemes alaposan megfontolni, hogy betegség idején a munkahelyi akadályok egészségrontó áthidalása mennyire üt vissza majd néhány év múlva, amikor a hosszas munkaképtelenség, a krónikus bajok már nem hagynak választást.

Szabadföld

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: munkahelyi stressz  munkaképtelenség  táppénz 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!