Ma Ivett és Frida napja van. Holnap Gizella napja lesz.
A+ A A-

"Miféle esélyegyenlőségről beszél ez a kormány?"

Az ombudsmanhoz és az Alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz, ha a kormány elfogadja és bevezeti azt a rendeletet, amely alapján mostantól fizetniük kell a gyógyászati segédeszközökért azoknak is, akik eddig ingyenesen jutottak ezekhez hozzá - közölte Kupper András, a párt képviselője szerdán Budapesten.

A kormány súlyosan diszkriminál, "különbséget tesz rászorult és rászorult között" - vélekedett sajtótájékoztatóján a fideszes politikus. Kupper András példaként említette, hogy egy kiskorú gyermek ingyen kaphatná meg ugyanazt a járókeretet, amelyért egy nyugdíjasnak fizetnie kellene. "Miféle esélyegyenlőségről beszél ez a kormány?" - kérdezte a képviselő. Kérdésre közölte: a jelenleg még egyeztetés alatt álló rendelet - amely augusztus 1-jén lépne hatályba - leginkább a nyugdíjas rászorultakat sújtja, ők lesznek azok, akik számos eszközt csak térítés, hozzájárulás ellenében vehetnének majd igénybe.

Kifejtette: a rendelettervezet azzal indokolja a módosítást, hogy az egészségügy rendre túllépi a gyógyászati segédeszközök kasszáját. Holott - folytatta - nehéz azt mondani, hogy a jelenlegi finanszírozás bőven elegendő lenne a segédeszköz-támogatásra, hiszen míg 2006-ban 45 milliárd forint volt ebben a kasszában, idén 44 milliárddal számolt a kormány. Véleménye szerint ez a keret tudatosan alultervezett, ráadásul - mint megjegyezte - ezekre a termékekre is vonatkozott az áfaemelés.

Kupper András rámutatott arra, hogy a gyógyászati segédeszközök piacának beszállítói döntően magyar kis- és középvállalkozások, így ha ez a piac beszűkül, az újabb munkahelyek megszűnésével jár majd. Ez az intézkedés több embernek fog hátrányt, nehézséget jelenteni, mint amennyinek segíteni tudnának vele, ezért a Fidesz azt kéri, hogy a rendeletet ne fogadják el - összegezte álláspontját az ellenzéki politikus.

Az ortopédcipő-készítők szövetsége is hallatta hangját a témában

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásba történő befogadásáról, támogatással történő rendeléséről szóló rendeletmódosítás hatálybalépésével veszélybe kerülhet azon betegek ellátása, akik ilyen speciális lábbelit kénytelenek hordani.

(MTI)

Kapcsolódó kifejezések: gyógyászati segédeszközök 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!