Ma Krisztina napja van. Holnap Berta és Bettina napja lesz.
A+ A A-

A büdzsé tartaléka állja a vakcinaszámlát

Négymillió új influenza elleni vakcina leszállítására kötött szerződést a múlt héten az egészségügyi tárca a gyártó Omninvest céggel - tájékoztatott Zimonyi Ferenc, a társaság ügyvezető igazgatója. Ezt térítésmentesen kapják meg az idősek, a krónikus betegek és a terhesek.

Mivel az idei költségvetés múlt évi tervezésekor nem gondolt senki a világjárványra, nem tervezték be annak költségeit az egészségügy kiadásaiba. Így a vakcinamennyiségért járó 4,4 milliárd forint körüli összeget a költségvetés általános tartalékából fizetik ki a cég számára - jelezte az egészségügyi tárca. Az igazgatótól pedig azt tudtuk meg, hogy az idén 1,3 millió dózis szezonális influenza-oltóanyagot is szállítanak.

A magyar kormány és a gyártó cég öt éve kötött és tizenöt évre szóló megállapodása alapján az Omninvest amolyan "udvari beszállítóként" gyártja a szezonális influenza vakcináját az Egészségügyi Világszervezet által küldött vírustörzs alapján. Az idei influenzaoltás előállításával már a nyár elején elkészültek. A hatvan embernek munkát adó cég számára fontos a biztos piac, a mindenkori kormánynak pedig az előre kialkudott 1100 forint körüli ár, amellyel - ha a multinacionális gyártók vakcinaárait nézzük - öt év alatt már 13 milliárd forintot takarított meg - mondta Németh Zsolt, a cég szóvivője. Így a 2006-ban kapott kétmilliárd forintos fejlesztésre adott pénz bőven megtérült az államnak.

Egyébként hetente ötszázezer adag gyártására képesek, és - ha megrendelést kapnak a nagykereskedőktől - további, a szükségleteknek megfelelő készleteket tudnak kiszállíttatni a patikáknak, ugyancsak 1100 forintos termelői áron. Ezért térítést kell fizetni. Csak akkor kötik le külföldre a terméküket, ha az itthoni lakosság igényeit kielégítik.

A vakcina klinikai vizsgálatai az oltás hatásosságát, biztonságát igazolták. Idő- és pénzmegtakarítás céljából, valamint az orvosi munka megkönnyítésére a 355 önkéntes felének csak a pandémia ellen kifejlesztett oltást adták be, a másik fele az egyik karjába ezt, a másikba a szezonális influenzaoltást kapta. S kiderült: mindenki jól tolerálta az oltást. A védettséghez maximum három hét szükséges.

A múlt hétig 157 új influenzás beteget regisztráltak hazánkban, s egy férfi vesztette életét a kórban. A tisztiorvosi szolgálat megkezdte a lakosság tájékoztatását a megelőzésről.

További részletek: vg.hu

Kapcsolódó kifejezések: fluval P  védőoltás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!