Ma Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.
A+ A A-

Életvédőnők a rákhalál ellen

Márciusban 84 kistelepülésen, 111 védőnő önkéntes jelentkezése és elméleti-gyakorlati kiképzése után megkezdődik a hazánkban még szokatlan, ám nyugaton jól bevált méhnyakszűrési mintaprogram. Az elméleti képzés már január végén lezárult, a gyakorlati pedig hamarosan véget ér a szintén önként jelentkezett nőgyógyászok vezérlete alatt – tudtuk meg dr. Péterfia Évától, a szaktárca főosztályvezető-helyettesétől.

Márciusban indul a védőnői mintaprogram

A mintaprogram célja az, hogy az eddig az ÁNTSZ behívója ellenére a szűrővizsgálatot elodázó vagy kerülő hölgyek – alternatívaként – helyben kapjanak lehetőséget a néhány perces fájdalommentes mintavételre, azaz az elmulasztott komplex szűrővizsgálat helyett legalább annak egy – igen fontos, mondhatni döntő – mozzanatát vállalják legalább. Ettől, észak- és nyugat-európai országok tapasztalata alapján – a jelentkezők számának ugrásszerű emelkedését várják a program kidolgozói.

Nem minden alap nélkül – mondta el Péterfia Éva, hiszen a néhány éve lezajlott Liliom Programhoz kapcsolódóan kipróbálták már a kommunikációs részt, a személyesen kivitt behívók és a találkozáshoz kapcsolódó tanácsadás nyomán az addig 1,2 százalékos szűrési részvételi arány 31,5 százalékosra nőtt.
A jelentkezések és a képzés adataiból kiderül, minden megyéből akadt a feladatra vállalkozó szakember, Szabolcsból a legtöbben, míg Hajdú-Biharból egy, Hevesből három védőnő vállalta, hogy a néhány száz vagy néhány ezer fős településen megkezdi a munkát.

Személyesen győzik meg, illetve szűrik az asszonyokat

A módszer lényege, hogy a védőnők személyesen viszik ki az ÁNTSZ által amúgy postán érkező, a vizsgálatra szóló invitáló levelet és megbeszélik a lehetőséget az asszonyokkal, akik elmehetnek a lapon szereplő nőgyógyász szakorvoshoz is, de a helybeli szakember segítségével is letudhatják a szűrést.
Ami tehát meg van: elkészült a védőnői méhnyakszűrés szakmai protokollja, ennek alapján a az elméleti és gyakorlati képzés és természetesen csak ott indulhat a program, ahol annak korábban meghatározott minimumfeltételei is adottak, tehát pl olyan a védőnői tanácsadó, amiben van nőgyógyászati vizsgálóágy.

Az előkészületek során a szakmai megítélés is változott, mert bár az onkológiai szakmai kollégium száz százalékban támogatta az egészségügyi diplomával rendelkező szakdolgozók bevonását, a nőgyógyászati szakma már nehezebben békélt: mára a főosztályvezető-helyettes asszony szerint kétharmaduk támogatja az indulást.

A június 30-ig tartó program során az erre kiképzettek hetente legalább öt mintát vesznek le, s az ország minden pontjából ugyanabba a laboratóriumba küldik értékelésre, hogy azonos metodika szerint történjen a feldolgozás. Ezzel az esetleges típushibák is kiszűrhetőek lesznek, bár a megelőző, 2006-ban 20 védőnő képzésével és munkájával zajló „előtanulmány" programban ilyen egy sem akadt.

Júliusban tehát látszik majd, fokozta-e a szűrési kedvet a kezdeményezés, illetve a személyes találkozás nyomán emelkedett-e a védőnőkből nem kérő, de a nőgyógyásznál viszont jelentkezők száma. Ha a program sikeres lesz, akkor újabb jelentkezőkkel folytatódik a képzés, az önkéntességet pedig felválthatja a kötelezőség: erre is kompetenciát kapnak a terepen dolgozók.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: méhnyakrák 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!