Ma Julianna és Lilla napja van. Holnap Donát napja lesz.
A+ A A-

Parlamenti bizottság tiltatja be az e-cigarettát

electronic-cigarette-3-chargerHa az OGYI nem minősíti gyógyhatású terméknek az e-cigarettát, akkor fogyasztóvédelmi eljárást kell kezdeményezni. Koszorús László és képviselőtársai az e-cigaretta emberi szervezetre gyakorolt hatásairól nyújtottak be határozati javaslatot a Parlament Egészségügyi Bizottságához, amely május 7-én tárgyalt a témáról.

Kökény Mihály, a bizottság elnöke megkapta a bizottság felhatalmazását, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézethez (OGYI) és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz fordulhasson a terméket illetően. Ha az OGYI nem minősíti ugyanis gyógyhatású terméknek az e-cigarettát, akkor fogyasztóvédelmi eljárást kell kezdeményezni. Ugyan a bizottság nem szavazta meg, hogy az Országgyűlés elé kerüljön a kérdés, de Mikola István a szavazást követően azt kérdezte az Országos Tiszti Főorvostól, hogy nem lehet-e a terméket azonnali hatállyal betiltani, mivel az akár halált is okozhat.

Dr. Falus Ferenc válaszában elmondta, hogy a termékkel kapcsolatban határozottan lép fel az ÁNTSZ, mint engedély nélküli gyógyszerhatóanyag, az e-cigaretta forgalmazása tilos. Az ügyben jelenleg is vizsgálat folyik.

A cikk a reklám után folytatódik

Az OTH kommunikációs osztálya tájékoztatása szerint felnőttek esetében 40–60 mg a nikotin halálos adagja, gyermekek számára pedig már kis mennyiségű nikotin is veszélyes, a mérgezés halállal végződhet. Az e-cigaretta egy patroncsomagjának nikotintartalma (5 darab, összesen akár 80 mg nikotin) ezt jelentősen meghaladja! A legmagasabb hatóanyag tartalmú patron nikotintartalma patrononként 16 mg (egy valódi szál cigaretta max. 1 mg nikotint tartalmazhat).

A patronban oldott állapotban lévő nikotin gyakorlatilag a hő hatására felszabadul és szívás esetén az elektromos cigarettából az ember légzőszervébe jut.  Ez tehát csak akkor lehet biztonságos, ha a patronok rendeltetésellenes alkalmazás esetén sem okozhatnak mérgezést. A patronok hatóanyagának kémiai stabilitása is több kérdést vet fel. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyv „Nicotinum" cikkelye szerint a szabad nikotin, mint vegyület csak nitrogén gáztérben, légmentesen záró tartályban, fénytől védve tartható el.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: dohányzás  e-cigaretta 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!