Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Sára és Márió napja van. Holnap Fábián és Sebestyén napja lesz.
A+ A A-

Mégsem lesz ingyenes HIV-szűrés a Szigeten?

A tárca késik, a korábbi szponzoroknak pedig idén nincs pénzük a támogatásra. A minisztérium szerint folyamatban van a kifizetés.

Az Egészségügyi Minisztérium mostanáig nem értesítette a Szent László Kórházat arról, hogy támogatnák az ingyenes HIV-szűrést a Szigeten, holott erre a múlt héten ígéretet tett - mondta Újhelyi Eszter, a Nemzeti AIDS Bizottság titkára, az eddigi szűréseket végző kórház orvosa csütörtökön.

Hozzátette: korábban többször, több módon egyeztettek a tárcával a szűrésről és annak költségvetéséről, eredménytelenül. Ez a hét lett volna az utolsó lehetőség, hogy megkapják a szükséges támogatást, hiszen több hétbe beletelik, amíg megkérik az ÁNTSZ-engedélyt és szerződést kötnek az esemény szervezőivel, beszerzik az eszközöket. A szakértő szerint egyre valószínűbb, hogy nem lesz ingyenes HIV-szűrés a fesztiválon.

A minisztérium sajtóosztálya az MTI-t arról tájékoztatta, hogy folyamatban van kifizetés. "A kifizetés folyamatban van. Fontosnak tartja a tárca az ingyenes szűréseket, ezért ahogy eddig is, biztosítjuk hozzá a szükséges forrásokat" - hangsúlyozta a szaktárca sajtóosztálya, amely ennél többet nem kívánt mondani a távirati iroda kérdéseire.

Múlt szombaton Pettkó András MDF-es politikus felszólította az Egészségügyi Minisztériumot, hogy támogassa az ingyenes HIV-szűréseket a nagy ifjúsági fesztiválokon. Erre válaszul a tárca közleményben azt írta: a minisztérium támogatja az ingyenes HIV-szűréseket, így természetesen az idei Sziget fesztiválon is lehetőség lesz ezeknek a szűréseknek az elvégzésére - emlékeztet a hírügynökség.  Kétmillió forintra lenne szükség a szűréshez, az összeg tartalmazza az eszközök árát, a szállítási költséget és a tizenegy helyszínen dolgozó munkatárs fizetését is.  Az elmúlt években magáncégek segítségével valósulhatott meg a szűrés, a korábbi szponzorok azonban idén közölték: nincs pénzük a támogatásra.

2000 óta minden évben ingyenes szűrést végeztek a Szigeten

Naponta száz fiatalt szűrtek, emellett tanácsadást és felvilágosítást is tartottak. A szigetes sátorban HIV-pozitívokkal is beszélgethettek az érdeklődők.
Újhelyi Eszter szerint a szigetinél hatékonyabb felvilágosítás nem létezik, hiszen a prevenció szempontjából legfontosabb fiatal korosztályt tudják elérni.

Miközben az elmúlt évben a statisztikák szerint éves összehasonlításban minden eddiginél több HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, az MTI-nek korábban nyilatkozó szakértők szerint egyre kevesebb figyelem és pénz jut felvilágosításra, pedig a minél korábbi prevenció lenne az egyik legfontosabb eszköz a halálos kór terjedésének megakadályozására.

Magyarországon 1985-2006 között mintegy 1400 HIV-fertőzöttet regisztráltak. Ezzel az országban - Szlovákiához és Csehországhoz hasonlóan - még mindig viszonylag alacsony a fertőzöttek száma. Bár egyre több heteroszexuális, főként fiatal nő betegszik meg, továbbra is a homoszexuálisok körében a legelterjedtebb a HIV-fertőzés.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: AIDS  HIV  Sziget  ingyen  szűrés 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!