Ma Julianna és Lilla napja van. Holnap Donát napja lesz.
A+ A A-

MDF: Ne az AIDS-szűréseken spóroljon a minisztérium!

„Az MDF  hangoztatja: "Betegségpolitika" helyett „egészségpolitikát!"  A Magyar Demokrata Fórum mélyen elítéli azt, hogy az Egészségügyi Minisztérium minden fogadkozása és ígérgetése ellenére sem hajlandó kétmillió forintot áldozni arra, hogy idén is legyen ingyenes felvilágosítással egybekötött HIV és szájonkológiai-szűrés a Sziget Fesztiválon - tartalmazza Pettkó András országgyűlési képviselő közleménye.

A közleményben olvasható: a kormány cinikus magatartása jól példázza azt, hogy képtelen valódi integrált egészségpolitikában gondolkodni. Annak érdekében, hogy idén se maradjon el a 2000 óta működő ingyenes szűrés, az MDF követeli, hogy a minisztérium – akár nemzetközi kapcsolatain keresztül – a fesztivál kezdetéig teremtse elő a szükséges eszközöket, valamint biztosítsa a helyszínen dolgozó munkatársak fizetését.

Elfogadhatatlannak tartjuk az Egészségügyi Minisztérium magatartását a Sziget Fesztiválon tartandó HIV-szűrésekkel kapcsolatban. Ugyanis annak ellenére, hogy a tárca többször ígéretet tett a több száz fiatalt elérő vizsgálatok alig kétmillió forintos költségének fedezésére, cinikus módon elmulasztotta a szűrést végző Szent László kórház szakembereivel a Nemzeti AIDS Bizottsággal való kapcsolatfelvételt. És bár azt nyilatkozta, hogy az átutalás folyamatban van, nem mondott igazat: az összeg ugyanis a mai napig nem érkezett meg a szervezet számlájára. Ennek következtében minimálisra csökkent az esély arra, hogy idén is lesz felvilágosítással egybekötött önkéntes és ingyenes AIDS-szűrés a Szigeten. A Magyar Demokrata Fórum igyekezett közbenjárni az ügy érdekében, de a minisztérium nem adott érdemi választ elektronikus- és papírformátumban egyaránt elküldött levelünkre.

A Magyar Demokrata Fórum vallja, hogy egy felelős kormányzatnak „betegségpolitika" helyett „egészségpolitiká"-ban kell gondolkodnia. A „katasztrófa-elhárítás" helyett mi kiemelt fontosságot tulajdonítunk a szűrésnek, megelőzésnek és az egészség-nevelésnek, hiszen egészségünket közel 90 százalékban életmódunk, öröklött-genetikai tényezők, valamint oktatási, kulturális és társadalmi körülmények befolyásolják.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy miközben az elmúlt évben a statisztikák szerint éves összehasonlításban minden eddiginél több HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, egyre kevesebb figyelem és pénz jut felvilágosításra. Pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az AIDS esetében a tanácsadással egybekötött ingyenes szűrővizsgálat számít az egyik leghatékonyabb megelőzési módszernek.

Ezért felszólítjuk az Egészségügyi Minisztériumot, hogy tegye jóvá mulasztását. Járjon közben annak érdekében, hogy a szűréshez szükséges teszt minél előbb megérkezzen Magyarországra, haladéktalanul utalja át a szükséges pénzösszeget, továbbá segítse elő a gyors ÁNTSZ-engedélyezést. Csak ebben az esetben reménykedhetünk, hogy idén sem marad el a leghatékonyabb magyarországi megelőző akció.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: MDF  betegség  egészség  minisztérium  onkológia  politika  sziget  szűrés 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!