Ma Boglárka napja van. Holnap Lehel napja lesz.
A+ A A-

Kincses: plusz 500 milliárdot kellene az egészégügybe tenni

kincses kasler 20200128A bérrel és a kórházi hiányokkal együtt nagyságrendileg minimum 500 milliárd forint pluszforrást kellene szigorúan programokhoz kötve az egészségügybe tenni - mondta többek között Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a Világgazdaságnak adott interjújában.

Ön azt mondta, ha nem emelik meg az alapellátásban dolgozók bérét, akkor az további praxisok megszűnéséhez vezethet.
-
Van egy középtávú bérmegállapodás a szakdolgozóknál. Idén januárban 14 százalékos béremelés történt ebben a szektorban. A betegellátás teammunkát jelent: ha nincs orvos, az is gond, de ha nincs nővér, az ugyanakkora problémát okoz. Elemi érdek, hogy a szakdolgozók bére is emelkedjen. Ugyanakkor a bérmegállapodások a szakdolgozói közalkalmazotti bértáblára vonatkoznak, a háziorvosi praxisok viszont vállalkozás keretében működnek, ezért az itt dolgozó magánalkalmazott szakdolgozók kimaradnak a béremelésből. Mivel a praxisok bevétele nem emelkedik, ezért valószínűsíthető, hogy a nővérek ott fognak dolgozni, ahol megkapják az emelt bért. Előfordulhat, hogy az orvos a saját bére terhére fizeti ki a szakdolgozókat, de ez ahhoz vezethet, hogy a háziorvosok ebbe belefáradnak, és alulfinanszírozottság miatt megválnak a praxisaiktól. Mindkét változat rontja az amúgy is nehéz helyzetű alapellátást.

Az ösztönzők beváltották a hozzájuk fűzött reményeket?
-
Az eredményesség abban mérhető, hogy lassult a háziorvosi korösszetétel alapján prognosztizált praxismegszűnés. Sajnos más irányú javulásról nem tudok. A betöltetlen praxisok támogatására létrehozott letelepedési és praxispályázatokat nem tartom közép- és hosszú távon életképesnek. Ha valahol nem működik egy praxis, annak oka van, és ezt nem szüntetik meg a pályázatok. A másik megoldást, a praxisközösségek létrehozását már jobb iránynak tartom. Ez az alapellátás kompetenciáját, minőségét, a szakmai értékét növeli, és emiatt oda fognak menni a fiatal orvosok. Bár a praxisközösségek esetében a meglévő praxisokat integrálják, ám a csoportpraxisok még ennél is jobb megoldást jelentenek. Ezek már úgy tudnak működni, mint egy mini-rendelőintézet.

Találkozás dr. Kásler Miklóssal

Ma délelőtt irodájában fogadott Kásler miniszter úr.
A bemutatkozó látogatáson áttekintettük a legfontosabb szakmai kérdéseket, a decemberi kormányhatározatból fakadó feladatokat. Miután a szakmapolitikai célokban alapvetően egyetértés volt, rögzítettük, hogy mindketten a korrekt szakmai együttműködésben vagyunk érdekeltek. A miniszter leszögezte, hogy a kormány eddig is együttműködött az egészségügyi ágazatban dolgozók képviseletére jogosult szervezetekkel, és a jövőben is megfontolja a javaslataikat. Ehhez hozzáettem, hogy a megújult elnökség az aktív szakmai együttműködésben érdekelt, de ennek előfeltétele a finanszírozási helyzet javulása és a bérkérdés megoldása.
(Dr. Kincses Gyula beszámolója, 2020. jan. 28.)

Vannak saját adataik az orvoshiányról?
-
Nincsenek, de nincs is ambíciónk arra, hogy napról napra nyomon kövessük az orvosok külföldi munkavállalását. Ebben előrelépést az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) teljes körű használata hozhat majd, amely nyártól várható, miután a magánpraxisoknak is kötelező lesz csatlakozniuk. Akkor kaphatunk reális képet arról, hogy hány orvos dolgozik ténylegesen Magyarországon. Most a számok azt mutatják, hogy hány orvosnak van működési engedélye, illetve hányan kérnek engedélyt külföldi munkához. Azt viszont nem látjuk, hogy ezek a külföldön munkát vállaló szakemberek csak egy hosszú hétvégére mennek ügyelni Angliába, vagy havonta három hetet Németországban gyógyítanak, de itthon is dolgoznak. Ennél fontosabb lenne azt tudnunk, hogy hány orvos hiányzik a gyógyításból, és melyik szakterületen mekkora a tényleges orvoshiány.

DiabFórum magazin

Meg tudja mondani, hogy jelenleg mennyi az orvosok átlagos bruttó bére?
-
Nem, mert ez sok mindentől függ. A végzettségétől, hogy hány éve van a pályán és egyebek. Mi azt szeretnénk elérni, hogy az orvos egy munkahelyen, normális mennyiségű munkával – amihez természetesen hozzátartozik az ügyelet is – tudjon tisztességes megélhetést biztosítani magának és a családjának, és ne kelljen még másik két vagy három helyen munkát vállalnia. Az Állami Egészségügyi Ellátóközpont Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatósága szerint egy tíz éve dolgozó szakorvos jövedelme – tehát nem alapbére – 2018-ban valamivel több, mint 805 ezer forint volt. Azt nem tudjuk, hogy ez hány munkahelyről, mennyi túlmunkával igaz.

(A teljes interjú a Világgazdaság hétfői számában olvasható.)

 

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!