Ma Hermina napja van. Holnap Domonkos és Dominika napja lesz.
A+ A A-

Kincses: hasít a gazdaság, kigazdálkodhatóak az orvosi bérek

kincses gyula mok atv startHasít a gazdaság, így az általuk kidolgozott bértáblában szereplő orvosi fizetések is kigazdálkodhatók – egyebek mellett erről beszélt a Magyar Orvosi Kamara elnöke az ATV Start című műsorban. Kincses Gyula azt is hozzátette, hogy a jogszabályi helyzet és az mindennapok nem feltétlen egyeznek az egészségügyben.

Pár napja közzétette a Magyar Orvosi Kamara (MOK) azon javaslatát, amely részletezi: milyen javadalmazást látnának indokoltnak a közfinanszírozott ellátásban dolgozó orvosok számára. A bértábla a rezidensi szinttől indul, és a szakorvosi szinteket is tartalmazza. Eszerint például a rezidens bruttó bérére 687 837 forintot javasolnak, a szakorvos 1 szint 1 154 920 forintot kapna, míg 37 év után kicsivel több, mint kettőmillió forintot kereshetnének. Az EMMI közleményében azt írta: üdvözlik, hogy a MOK új vezetése is egyetért a kormány gyakorlatával, miszerint folyamatosan emelik az egészségügyben dolgozók bérét.

Ezzel kapcsolatban a Magyar Orvosi Kamara elnöke volt az ATV Start című műsor vendége, aki elismerte, hogy a kormány sok pénzt tett az ágazatba, de nem eleget. Mint mondta,

azért ragaszkodnak az egylépcsős emeléshez, mert az általuk csak „csöpögtetett béremelésnek” nincs meg a társadalmi és erkölcsi hatása, hogy most akkor ők jönnek. Kincses Gyula hozzátette: hisznek a gazdaság hasításában, és emiatt ezek az összegek – amelyek még nem teljesen pontosak – kigazdálkodhatóak. Bár az idei költségvetésben már nincs erre fedezet, de a 2021-es büdzsében még megjelenhet.

A cikk folytatódik az atv.hu oldalán

 

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!