Ma Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
A+ A A-

A sürgősségi ellátást nem érinti az új Tb-törvény

tb torveny 2020 balazs attila mti fotoAkinek nincs állása, se pénze, azt kilökik az állami egészségügyből. Az elmúlt kilenc hónap alatt mintegy 75 ezer úgynevezett "piros lámpás" adózót szűrt ki az adóhivatal.

A napokban jelent meg a hír, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtott egy törvénytervezetet az Országgyűlésnek, ami alaposan átalakítaná a társadalombiztosítás egészségügyi részét.

A javaslat lényege, hogy háromhavi tartozás, azaz 23 130 forint (jövőre a mostani 7500 forintról 7710 forintra emelkedik az egészségügyi szolgáltatási járulék összege) után érvénytelenítenék az adós tajszámát. Ez azzal jár, hogy az illető ezt követően nem juthatna állami egészségügyi ellátáshoz, vagy államilag támogatott – tehát olcsóbb – gyógyszerhez.

A változás nagyjából 100 ezer embert érinthet, most ugyanis ennyien fizetnek egyéni szolgáltatási szerződés keretében havi 7500 forintos járulékot. Ők azok, akik semmilyen jogcímen nem jogosultak egészségbiztosítási szolgáltatásra: nem nyugdíjasok, nincs bejelentett munkahelyük, és nem nevelnek gyereket, pontosabban nincsenek gyesen vagy gyeden.

Többségében alacsonyabb társadalmi státuszú emberekről van szó, de a szállón élő, vagy legalább szállókon, melegedőkben dolgozó szociális munkásokkal kapcsolatban lévő hajléktalanok sincsenek köztük, ugyanis nekik egy nappali melegedő vezetője kiadhat egy rászorultsági igazolást, amivel 6 hónapig ingyenesen igénybe vehetik az egészségügyi ellátásokat. De 12 hónapra szóló igazolást kiállíthat a járási hivatal is, annak, aki igazolni tudja, hogy a háztartásában az egy főre eső jövedelem kisebb, mint 34 200 forint, vagy egyedülélők esetében 42 750 forint – viszont ez csak azoknak jár, akik családja nem rendelkezik 855 ezer forintos vagyonnal, beleértve az ingatlanvagyont is, emiatt nagyon kevesen kapják meg az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot rászorultsági alapon.

AKIK EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSI JÁRULÉKOT KÖTELESEK FIZETNI AZ ADÓHATÓSÁGNAK, AZOK NAGYOBB RÉSZE OLYAN EMBER, AKI HOSSZABB IDEJE BEJELENTETT MUNKÁVAL NEM RENDELKEZIK. DE RÖVIDEBB IDŐRE SOKKAL TÖBB TÁRSADALMI CSOPORTBÓL BELEESHETNEK EMBEREK EBBE A KATEGÓRIÁBA.

Az például elég gyakori, hogy valaki gyereknevelés után nem talál azonnal állást, ahogy az is, hogy valaki a középiskola befejezése után nem kezdi el rögtön az egyetemet, vagy nem talál három hónapon belül munkát, és egyéni járulékfizetés hiányában kiesik a biztosítottak közül.

DiabFórum magazin

Jelenleg ellátják a kórházakban azokat is, akiket az adóhatóság arra kötelez, hogy havonta fizessenek egészségügyi szolgáltatási járulékot, de nem fizetik. Az ő tajszámuk villog pirosan a rendelőkben, de az ellátásuk költségét akkor sem kérik el tőlük, csak a havi díjakból felgyűlt tartozást. Ha egy több százezer forintos műtéten esnek át, akkor is csak a majdnem 8 ezer forintos havidíjat fogja követelni rajtuk a NAV. A kórház akkor is megkapta a Nemzeti Egészségbiztosítási Alaptól (NEAK) a kezelések költségét, ha a beteg nem fizetett társadalombiztosítási járulékot.

A jövőben, ha elfogadják az új törvényt, a NEAK nem fog fizetni a kórházaknak, ezért az köteles lesz kiszámlázni az egészségügyi költségeket a betegnek, és kifizettetni vele, közvetlenül, a társadalombiztosítási rendszer érintése nélkül.

GYAKORLATILAG, 23 310 FORINTOS TARTOZÁS UTÁN KILÖKIK AZ EMBEREKET AZ ÁLLAMI EGÉSZSÉGÜGYBŐL, ÉS AZ ÁLLAMI KÓRHÁZAKAT IS CSAK ÚGY LEHET MAJD IGÉNYBE VENNI, MINTHA AZOK MAGÁNEGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁST NYÚJTANÁNAK.

Az indoklás szerint a változtatással az ügyeskedőket akarják megregulázni, ami arra utal, hogy akik nem fizettek, azoktól az adóhatóságnak nem sikerült behajtani a tartozást a jelenlegi rendszerben.

Sürgősségi betegellátás

Az index.hu cikkére reagált a Pénzügyminisztérium. Ebben többek között azt írták, hogy a törvényjavaslatban foglalt rendelkezések nem érintik a sürgősségi betegellátást, mentést. Utóbbi Magyarország területén – állampolgárságra vagy egészségbiztosítási jogviszony fennállására való tekintet nélkül – mindenkit megillet, ilyen esetekben ellátás nélkül senki nem maradhat Magyarországon. "Az Eütv. azt is kimondja, hogy a mentést az igénybevétel alapjául szolgáló jogviszony előzetes igazolása nélkül, az e törvényben és a külön jogszabályban foglaltak figyelembevételével kell biztosítani, és főszabály szerint a központi költségvetés téríti meg" – írja a PM.

A cikk folytatása az index.hu oldalán

Fotó: Balázs Attila / MTI

   

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!