Ma Csaba napja van. Holnap Apollónia napja lesz.
A+ A A-

Január 1-jétől változik a sürgősségi betegellátás

surgossegi betegellatas 2018Húsz éve kellett volna, most 10 nap alatt vezetnék be a triázst a sürgősségiken

Húsz éve Gógl Árpád volt az első Orbán-kormány egészségügyi minisztere. Ebben az időben merült föl először, hogy a jobb egészségügyi ellátás érdekében megfelelően szervezett sürgősségi osztályokat kellene létrehozni a kórházakban. Az egykapus rendszer lényege az lett volna, hogy a betegeket egy helyen fogadják, majd az első vizsgálatok után, állapotuk súlyosságának megfelelően rangsorolják őket, és irányítsák tovább őket a kórházon belüli vagy azon kívüli vizsgálatokra.

Januártól bevezetik a triázs rendszert, amiben tíz perc alatt megmondják, mennyit kell várnod.

Húsz év telt el. Sorozatos botrányok után egy december 19-én megjelent minisztériumi rendelet 2019. január elsejétől, azaz az évből hátralévő 10 nap alatt mindegyik kórháznak előírja, hogy alkalmazzák a Magyar Sürgősségi Triázs Rendszert. Azt, amelyet a józan ész alapján már réges régen be kellett volna vezetni, mert ez jobb lett volna a betegeknek, és enyhíthette volna a sürgősségi osztályokon (SBO) dolgozók emberfeletti túlterheltségét.

A hadi orvoslásból kinőtt triázs lényege, hogy a sürgősségi helyre érkező betegeket egy orvos vagy egy szakképzett nővér osztályozza:

1. azonnali ellátást igényel,
2. kritikus,
3. sürgős,
4. kevésbé sürgős,
5. halasztható.

Logikus: ha kevés az orvos és sok a beteg, így tudják a leghatékonyabban megmenteni a legtöbb életet.

Ebbe a rendszerbe természeténél fogva bele van kódolva a várakozási idő. A betegek nem érkezési sorrendben kerülnek az orvos elé, hanem az eset súlyosságától függően. Itt még az sem számít, hogy valaki saját lábán érkezett vagy a mentő vitte be. Az egyik embert azonnal ellátják, a másiknak 4-6-12 órát is várnia kell, mire mindennel végez.

Azzal viszont igenis érdemes foglalkozni, hogy a szervezetlenség, a pénztelenség és a munkaerőhiány hogyan csapódik le a sorsukra váró betegeknél a magyar kórházakban: milyen körülmények között kell várniuk, mennyire figyelnek oda rájuk, nincs hova lefeküdni, nincs hova hányni, nem tudnak kulturált helyen vécére menni és kezet mosni, és végül a kizsigerelt orvos milyen stílusban szólal meg.

Fotó: Sóki Tamás / MTI

Folytatás az index.hu oldalán »

 

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!