Ma Kármen és Anita napja van. Holnap Klotild és Cecília napja lesz.
A+ A A-

Sürgős beavatkozást igényel a Honvédkórház SBO-ja

honved korhaz surgossegiA Budapesti Orvosi Kamara az alábbi nyílt levélben fordult a Honvédelmi miniszterhez, az EMMI-hez és a főpolgármesterhez, hogy nagyon sürgős intézkedésekkel tegyék biztonságossá a Honvéd Kórház sürgősségi osztályának működését.

Nyílt levél

Magyarország Honvédelmi Miniszteréhez
Magyarország Egészségügyéért Felelős Miniszteréhez és
Budapest Főváros Főpolgármesteréhez

Tisztelt Címzettek!

A Magyar Orvosi Kamara Budapesti Területi Szervezete több irányból értesült a Honvéd Kórház sürgősségi osztályán történt eseményekről. Mint a budapesti orvosok szakmai érdekképviseleti szervezete azzal a kéréssel, és egyben felhívással fordulunk Önökhöz, hogy nagyon sürgős intézkedésekkel tegyék biztonságossá az adott egészségügyi szolgáltató működését, mert a jelenlegi megoldások sem a személyi sem a tárgyi feltételeket nem biztosítják ahhoz, hogy orvosaink szakképesítésüknek megfelelő munkakörben, megfelelő személyi és tárgyi feltételek mellett végezzék felelősségteljes munkájukat és ez a betegek ellátását is veszélyezteti.

Nem lehet megoldás, hogy az egészségügyi szolgáltató és az ott dolgozó orvosok terhére essen a megoldás felelőssége. Nem lehet megoldás, hogy a sürgősségi ellátáshoz szükséges szakképzettséggel és tapasztalattal, gyakorlattal nem rendelkező orvosokat más osztályok működésének a rovására átirányítsanak a sürgősségi ellátás érdekében.

Az ellátást zavaró körülmények megszüntetése mielőbbi, az egészségügy felső szintű szervezési intézkedését igényli, különösen az alábbi kérdésekben:  

  • a betegút szervezetlenségének megszüntetése, ami miatt sürgősségi ellátásra jelentkeznek olyan betegek, akiknek ellátása más betegutat igényel, az aggódó hozzátartozók tájékoztatásának megszervezése,
  • az egészségügyi dokumentáció vezetésének megszervezése, korszerű adatrögzítési feltételek biztosításával,
  • megfelelő számú szakdolgozó és más kisegítő személyzet biztosítása,
  • az ellátandó betegszám meghatározása a rendelkezésre álló személyi és tárgyi feltételekhez igazítottan.

A megfelelő intézkedések nélkül a beteggel közvetlenül találkozó orvosnak kell viselnie az etikai és büntető felelősséget az ellátás biztonságáért, megfelelőségéért, és ők vannak kitéve a nyilvános megaláztatásoknak.

Kérem ne felejtsék el, hogy az orvos is ember, akinek hivatástudata magasabb szintű az átlagnál, de mivel ember életekről kell döntenie, megérdemlik a megfelelő védelmet.

Budapest, 2018.  szeptember 27.

MOK BTSZ elnöksége nevében
Dr. Albert István
elnök

Kiadó: Budapesti Orvosi Kamara

 

Kapcsolódó kifejezések: Honvédkórház  SBO  sürgősségi betegellátás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!