Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Béla napja van. Holnap György napja lesz.
A+ A A-

Minden 3. egészségügyi dolgozó elvész itthon

svebis mihaly szegedA magyarországi egészségügyi dolgozók csaknem harmada külföldön dolgozik, vagy Magyarországon él ugyan, de elhagyta a pályát – jelentette be egy szegedi tanácskozáson a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Svébis Mihály ugyanakkor hangsúlyozta, nem a pénz az elsődleges a pályaelhagyóknál vagy a kivándorlóknál, hanem ennél sokkal fontosabbak a munkahelyi körülmények, a gyógyítás szabadsága. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára a demográfiai problémákat emelte ki, szerinte ha marad a jelenlegi gyermekvállalási kedv, 2060-ra 6,7 millióra fogyhat a magyar - írja a HírTV.hu.

A 30 éves magyar nők több mint felének nincs gyermeke, és Budapest mellett öt megyében is az uniós átlagnál később vállalják első gyermeküket. Az államtitkár szerint egyértelműen a kor a terméketlenség legfőbb oka.

„27 éves kor után kezd el csökkenni a termékenység a hölgyeknél, ami 35 éves kor fölött rohamosan romlik, így a teherbeesés lehetősége is. Hogyha egy szakmai műszóval a petefészek-kapacitásra lefordítjuk, akkor ez a 30 éves nőknél 12 százalékot jelent, míg ez a szám a 40. életévnél már csak 3 százalék. És nem is a százalékok a lényegesek, hanem sokkal inkább az, hogy a petefészek-kapacitás önmagában a kor miatt 81 százalékos változást mutat” – fejtette ki Mészáros János, egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár.

Nem elsősorban az alacsony fizetés miatt mennek külföldre a fiatal egészségügyi szakemberek – ezt már a Kórházszövetség elnöke mondta.

„Csak embernek szerettük volna érezni magunkat a munkahelyünkön. Ezt egy rezidens kolléga mondta, aki jelenleg már nem dolgozik Magyarországon. Ezzel csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy a külföldre távozó orvos kollégáknál nem a bér az elsődleges. Ez minden egyes felmérésben legalább a 4., 5., 6. helyen. A munkahelyi légkör, a munkahelyi körülmények, a gyógyítás szabadsága, ezek az elsődlegesek” – mondta Svébis Mihály.

A cikk folytatódik a HírTV oldalán »

© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!