Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Etelka és Aletta napja van. Holnap Lázár és Olimpia napja lesz.
A+ A A-

Egyre több a magyar orvos Németországban - videó

orvoselvandorlas nemetorszag hirtv 20171228Németországban egy orvosra átlagosan 220, Magyarországon 260 lakos jut.

Az idén is Németországot választotta a legtöbb kivándorolt egészségügyi szakdolgozó - mutatják mind a német, mind pedig a magyar hatóságok statisztikái. 2010 és 2017 között csaknem megháromszorozódott a magyar orvosok száma Németországban.

Balog Zoltán miniszter erre korábban úgy reagált, hogy maffiamódszerekkel viszik el az orvosokat Magyarországról. A Németországban élő orvosok ezt azonban máshogy látják. A hirtv.hu helyszíni riportja Németországból.

Nehéz ma már olyan német kórházat találni, ahol nem dolgozik legalább egy magyar orvos, ápoló vagy más egészségügyi szakdolgozó. 2011, vagyis a magyarok szabad uniós munkavállalása óta megháromszorozódott a magyar orvosok száma a német egészségügyi intézményekben a szövetségi orvosi kamara adatai szerint.

Hidas Tamás is 2011-ben, rögtön a diplomaszerzés után jött ki Németországba. Most sebész-szakorvosjelöltként dolgozik egy Berlin melletti klinikán. - már az egyetem alatt tanult Németországban, de végül a kalandvágy hozta ki. "Azt gondoltam, amikor kijöttem és még 24 éves voltam, hogy még fiatal vagyok, és ezt, ha valamikor, akkor most érdemes megpróbálni" - mondta.

Gyorsan talált munkát, de hónapokba telt, mire minden hivatalos papírját megszerezte, elismertette és lefordíttatta, mégis mindent egyedül intézett. ,,A fejvadász cégek a munkának ezt a részét egyébként nagyszerűen átveszik, de ott meg van adva, hogy te ide meg ebbe a kórházba mehetsz, és ezek a kórházak általában engem nem vonzottak, egyrészt, mert nagyon eldugott, kicsi helyeken voltak, és én nem szerettem volna egy ilyen 5 ezer fős kisvárosba kijönni dolgozni, hogy őszinte legyek" - tette hozzá.

Németországban különösen a vidéki városokban nagy az orvoshiány - csak úgy mint Magyarországon. A két országban az orvoshiány mértéke is hasonló: Németországban egy orvosra átlagosan 220, Magyarországon 260 lakos jut. Csak míg itthon erre inkább összevonás vagy bezárás a válasz, Németországban a vidéki kórházak azon dolgoznak, hogy vonzóbb munkahelyek legyenek.

További részletek a hirtv.hu oldalán

 

Kapcsolódó kifejezések: orvoselvándorlás  orvoshiány 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!