Ma Eszter és Eliza napja van. Holnap Orbán napja lesz.
A+ A A-

Több egészségügyi tárgyú törvény módosult

budapest 2386626 1920Határozathozatalokkal és törvénymódosításokkal folytatta a munkáját ma az Országgyűlés.

Kilenc egészségügyi tárgyú törvényt módosított az Országgyűlés

Kilenc egészségügyi tárgyú törvényt módosított az Országgyűlés 141 igen, 24 nem szavazattal és nyolc tartózkodással: egyértelműsítették a betegadatokhoz hozzáférést - a kezelőorvos nem továbbíthatja és nem használhatja más célokra a betegek személyes adatait -, továbbá rögzítették, hogy a kezelőorvosoknak 2 órán belül igazolniuk kell a pszichiátriai betegeket érintő korlátozó intézkedéseket.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló jogszabályban lehetővé tették, hogy a biztosított keresőképtelenségét - amennyiben kicsúszik az 5 napos időszakból - a kormányhivatal szakértő főorvosa 30 napig visszamenőlegesen igazolhassa.
A hamisított gyógyszerek elleni küzdelem érdekében a módosítás betekintési jogot adott a vámtitkokba az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet számára.

Lehetővé tették azt is, hogy a radiológiai területen forgalomba hozatali engedély nélkül lehessen előállítani egyes, azonnal felhasznált gyógyszereket.

Újdonság, hogy a gyógyszertárak maguk is kérhetik működésük felfüggesztését például felújítás vagy vis maior esetén.

A módosítás érinti a tartós külszolgálatot teljesítő katonák és a velük külföldön tartózkodó közeli hozzátartozóik egészségügyi ellátását is, a továbbiakban rájuk is a diplomáciai testülettel azonos feltételek vonatkoznak.

 

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!