Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Nándor napja van. Holnap Vendel és Irén napja lesz.
A+ A A-

Kitálal az aneszteziológus az EMMI tervezetéről

aneszteziologusAmerikában már bevezették ezt a gyorstalpaló képzést, és ott nagyon megszaporodtak a műhibaperek.

11 évet tanult, hogy aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos lehessen, most pedig képzést indítanak egészségügyi főiskolát végzetteknek, gyógytornászoknak, dietetikusoknak, hogy másfél év alatt pont olyan jogosítványokat kaphassanak, mint egy aneszteziológus szakorvos. Az NLCafénak név nélkül mesélt az aneszteziológus arról, hogy ez miért veszélyes.

„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pusztán a Kórházszövetség felé jelentette be, hogy ilyen képzést terveznek, és azt hallottam, hogy vidéken már el is indult. Később egyre többen foglalkoztak vele a szakmában, mostanra a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság is foglalkozik vele.

Már nagyon régen nem hozott ki semmi ennyire a sodromból, mint ez a hír, mert végtelenül igazságtalannak tartom.

Én magam 11 évet tanultam, hogy anesztes szakorvos legyek, 6 év egyetem után 5 év szakképzés következett, amit szinte lehetetlenség tényleg 5 év alatt megcsinálni, mert annyira durva, hogy ha egy hétig beteg vagy, vagy szabadságra mész, akkor annyival megnyúlik a képzési idő. Nincs ezzel baj, remek képzést kaptunk, de mindezt nem lehet belesűríteni 1,5 évbe, és nem is kell. Arról nem beszélve, hogy egy egészségügyi főiskola sem ér fel hat év orvosi egyetemmel, más célok, más út, más mentalitás. Azt gondolom, hogy ezt nem kell sokáig magyarázni, ezt mindenki megérti.”

Mit gondolsz, miért van szükség erre?

Mert meg akarják oldani az orvoshiányt.

Magyarországon egyetlen kórházban sincs elég aneszteziológus, ez tény. Azok, akik annyira bevállalósak is, mint amennyire profik, már rég elmentek, ugyanis Amerikában például egy altatóorvos keresi a legtöbb pénzt a szakágak közül. Csak utánuk jönnek a plasztikai sebészek… Ugye, mondanom sem kell, itthon nem így van. Nincs paraszolvencia, iszonyatosan nagy a nyomás, döbbenetes pörgés van, akinek van esze, menekül. Én imádom, nyilván bolond vagyok. Arról nem is beszélve, hogy az aneszteziológusok találkoznak a legtöbbet a halállal, a kollégák között világviszonylatban is a legnagyobb a kiégés (burnout) és az öngyilkosság aránya, nehéz kenyér. Rezidensként – és később szakorvosként is – kötelező bizonyos pontszámok fejében konferenciákon részt venni, de ezt persze nekem kellett kifizetni, kb. 150 ezret kerestem, a legolcsóbb konferencia is olyan 30-40 ezerbe került szállással, utazással. Plusz a nyakamban lógó fonendoszkóp a legdrágább műszer a világon: azért a fiatal éveimmel fizettem…”

Továbbiak a teljes cikkben »»

 

Kapcsolódó kifejezések: aneszteziológia  hálapénz  műhibaper  orvoselvándorlás 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!