Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Szilvia napja van. Holnap Aliz napja lesz.
A+ A A-

Várható élettartam: rövidebb ideig él a magyar

Születéskor várható élettartam - MagyarországA forráskivonás az egészségügyből felgyorsult a válság óta, ami jelentős és közvetlen hatással van a várható élettartamra.

Nem csupán Európán belül, hanem Magyarország különböző megyéiben is jelentős eltérések figyelhetők meg a születéskor várható átlagos élettartammal kapcsolatban.

A KSH legfrissebb, a 2016-os adataiból egyebek mellett kiderül, hogy

  • míg a budapesti fiúgyerekek születéskor várható élettartamát 74,29 évben határozták meg, addig Borsod-Abaúj-Zemplén megyei társaiknál ez 70,29 év,
  • a lányok esetében a Győr-Moson-Sopron megyei és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gyermekeknél a legnagyobb az eltérés – előbbieknek 80,2, utóbbiaknak 77,45 évet jósolnak,
  • vagyis a soproni lánygyerekek csaknem 10 évvel előzik meg a borsodi fiúkat.

Nemrég a HVG a 2015-ös adatokat ismertetve kiemelte, hogy a lányok közül a Szolnok megyeieknek jósolták a legalacsonyabb várható élettartamot, átlagosan 76,9 évet. A lap azt írta: a magyar nők élettartam-kilátásai az uniós tagság első évtizedében csak feleakkora ütemben javultak, mint a férfiak esetében.

Magyarország uniós tagságának első évtizedében egyébként mérséklődött a megyék közti fejlettségbeli differencia: a legjobban a fiúk esetében, az ország keleti csücskében javult a mutató (4,7 évvel).

Várható élettartam - Európai Unió

Míg a budapesti fiúgyerekek születéskor várható élettartamát 74,29 évben határozták meg, addig Borsod-Abaúj-Zemplén megyei társaiknál ez 70,29 év, a lányok esetében a Győr-Moson-Sopron megyei és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gyermekeknél a legnagyobb az eltérés - előbbieknek 80,2, utóbbiaknak 77,45 évet jósolnak, vagyis a soproni lánygyerekek csaknem 10 évvel előzik meg a borsodi fiúkat.

Várható élettartam - Kevesebb forrás mellett javuló statisztika

2016-ban egyébként kissé nőtt a születéskor várható élettartam Magyarországon, de még így sem sikerült elérni a 2014-es szintet, ami 76 év volt. A várható élettartammal kapcsolatban jelentősek voltak a Magyarországon belüli, regionális különbségek, de tény, hogy ennek aránya a rendszerváltás óta tovább fokozódott - mondta a lapnak Erőss Gábor, az MTA TK egészségszociológiai és egészségpolitikai kutatócsoportjának vezetője.

Amellett, hogy ez nyilván szoros kapcsolatban áll a jövedelmi viszonyokkal, a térség gazdasági fejlettségével és az életmóddal, a szociológus kiemelte, hogy óriási különbségek figyelhetők meg a közszolgáltatásokhoz való hozzáférésben, ezen pedig már közvetlenebb közpolitikai beavatkozással is változtatni lehetne.

További adatok a teljes cikkben »

 

Kapcsolódó kifejezések: KSH  statisztika  várható élettartam 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!