Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Fábián és Sebestyén napja van. Holnap Ágnes napja lesz.
A+ A A-

Évente 50 milliárd forint cukorbetegekre

DIABETES szotarMintegy 770 ezer embert érint a cukorbetegség, az újonnan megjelenő diabéteszesek száma pedig 35-40 ezerre tehető évente.

Tavaly közel 50 milliárd forintot költött a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a cukorbetegekre. Évente 770 ezer embert érint a cukorbetegség Magyarországon, az újonnan megjelenő diabéteszesek száma 35-40 ezerre tehető - derül ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) Világgazdaságnak megküldött adataiból.

A cukorbetegek jelentős része, mintegy 725 ezer beteg 2-es típusú diabéteszben szenved, vagy a 2-es típust közvetlenül megelőző állapotok valamelyikében van. Az 1-es típusú cukorbetegség miatt mintegy 45 ezer beteget kezelnek folyamatosan. Évente körülbelül 30 ezer olyan ember hal meg, aki cukorbeteg volt, emögött azonban több más, jellemzően időskori betegség is állhat.

A járóbeteg-ellátásban tavaly 2,3 milliárd forintot fizetett a NEAK a diabéteszes betegek ellátására a 2015-ös 2,1 milliárd után. A fekvőbeteg-ellátásban pedig az előző két évben egyaránt 2,6 milliárd forintot fizetett ki az egészségbiztosító. Egy év alatt, 2016-ra pedig 3 milliárd forinttal nőtt a cukorbetegek gyógyszereinek támogatása.

A finanszírozási jelentések alapján a NEAK azt közölte, hogy tavaly 2896 olyan amputált beteget regisztráltak, akinél a kórházi tartózkodása során előfordult a cukorbetegség diagnózisa is, és összesen 744 olyan amputált beteg volt, akinél az amputáció fő okaként jelölték meg a diabéteszt. Ez a szám 2015-ben 2893 és 764 volt - írja a Világgazdaság online.

 

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: NEAK  cukorbetegség  egészségbiztosítás 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!