Ma Kármen és Anita napja van. Holnap Klotild és Cecília napja lesz.
A+ A A-

Onkológiai gyógyszerek: vakvágányon a vaklicit

kemoterapias kezelesHiába pénzmegtakarítási lehetőség az államnak, az onkológiai terápiák nem felcserélhetőek – tette egyértelművé a gyógyszerészeti szakhatóság.

Az onkológiai terápiák nem felcserélhetők

Csak az autoimmun- és az időskori szembetegségek gyógyítására használt hatóanyagok helyettesítők, de azok is körültekintéssel - derült ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakmai véleményéből. Az összes többi terápiában - így a tüdő-, a prosztata, a mell-, a vastagbél, s a bőrdaganat kezelésében - nem lehet egymással "egyszerű átváltással" helyettesíteni a gyógyszereket csak finanszírozási szempontok alapján - olvasható a nepszava.hu oldalon.

Minden egyes terápiánál mérlegelni kell a beteg állapotát, az addigi kezelés fajtáját, a daganat típusát, és azt is, hogy van-e áttét vagy nincs. A további vizsgálati szempontok közé tartozik a hatásmechanizmus, a hatásosság (ez eltérő hatásmechanizmus esetén is lehet nagyon hasonló), a biztonságosság, az adagolás, az egyéb készítményekkel való interakciók, s a mellékhatások. Mint az a szakvéleményből kiderül: csakis ezek alapos mérlegelésével történhetne meg az érintett hatóanyagok egymással való helyettesítése. Ami, amennyiben tehát minden egyes beteg esetében megtörténne, egy komplex terápia-módosítással érne fel. Azaz egészen biztos, hogy a legolcsóbb készítményt nem lehet generálisan alkalmazni az egyes terápiás csoportokban.

A hatóságtól a Gyógyulj Velünk Egyesület kért szakvéleményt arról, hogy mennyiben tekinthetők egyenértékűnek azok a különböző hatóanyagot tartalmazó daganatellenes gyógyszerek, amelyekre vaklicitet írt ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK).

Kapcsolódó kifejezések: daganatellenes terápia  onkológia  rákgyógyítás  vaklicit 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!