Ma Aladár és Álmos napja van. Holnap Eleonóra és Zelmira napja lesz.
A+ A A-

Rákdiagnosztika: beteges a beutalási rend

20170119a pet ct se mti szigetvary zsoltAz utóbbi hónapokban 70 százalékkal kevesebb páciens kapott beutalót PET/CT vizsgálatra.

A korábbi papíralapú beutalást elektronikus felületre terelte a kormányzat a nyár közepén. A változtatás részleteit miniszteri rendelet pontosította volna, ám ez a mai napig nem készült el. Ennek ellenére is elindította azonban az új rendszert a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK). Így nyár óta a korábbi hat PET/CT bizottság helyett, most 12 albizottság engedélyezhetné online az amúgy nem olcsó - az állam számára 192 ezer forintba kerülő - diagnosztikai eljárást. Ám az érdekeltek szerint a rendszer hatékonysága most mégis rosszabb, mint amikor még országszerte küldöncök vitték hetente egyszer a betegek kartotékjait a bírálatra. Míg korábban elegendő volt a kezelő orvos által papíron a PET/CT bizottságnak írt javaslat, addig a mostani rendszerben egy online felületen kell a beteg összes adatát, kórtörténetét feltölteni. Ráadásul a korábbi egylépcsős bírálat is, három lépcsőssé vált - írta a népszava.hu.

Onkológusok szerint az új elektronikus beutalót csak az orvos töltheti ki, és ehhez valamennyi olyan adatot be kell „másolni” amely a kezeléssel kapcsolatban keletkezett. (Korábban ezek összegyűjtését - akár más intézményekből is - továbbá rögzítését delegálni tudták a szakdolgozó munkatársaikra.) Most még az is gondot jelent az adatok továbbításánál, hogy nincsen szkennerük.

Ha sikerül is az onkológusnak kitöltenie az online vizsgálatkérőt, akkor egy úgynevezett onkoteamnek is jóvá kell hagynia a szakorvosi kérelmet, és ezt követően továbbítják az engedélyező vagy az azt megtagadó PET/CT szakbizottság elé. A rendszer nehézkességét jól példázza, hogy az évente a közköltségre rendelhető 30 ezer vizsgálatból, most a pénzügyi év vége előtt néhány héttel még tízezer kihasználatlan.

Van olyan területi onkológiai centrum, amely már egyáltalán nem kér betegeinek ilyen vizsgálatot, mondván: nem kínlódnak vele. Az országban működő nyolc szolgáltató együtt július óta a korábbi havi 500-zal szemben már csak 100-150 vizsgálatot végez.

A Népszavának Szilvási István professzor, a Szakmai Kollégium Nukleáris Medicina Tagozat elnöke azt mondta: a szisztéma transzparens átalakítása szükséges és időszerű volt. Az is érthető, ha egy - egyébként informatikailag jól működő - rendszer akadozik a bevezetésekor. Reméli, hogy az EMMI és a NEAK egyszerűsíti a rendszert - írja a lap.

Fotó: MTI, Szigetvary Zsolt

Kapcsolódó kifejezések: PET/CT  elektronikus beutaló  rákdiagnosztika 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!