Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
A+ A A-

Keveset költ az állam az egészségügyre

Keveset költ az állam az egészségügyreA magyar állam a GDP 5,3%-nak megfelelő összeget fordít egészségügyi kiadásokra - olvasható ki a legfrissebb, 2015-ös adatokból, amit az Eurostat pénteken közölt. Ezzel uniós viszonylatban igencsak hátul kullogunk.

Az Eurostat pénteki közlése szerint az Európai Unió kormányai összesen 1058 milliárd eurónak megfelelő összeget költöttek egészségügyi célokra. Ez az EU teljes GDP-jének a 7,2%-a. Az egészségügyi kiadások jelentik a második legnagyobb kiadási elemet az állami költségvetésekben, közvetlenül a szociális/jóléti kiadások után (ami a GDP 19,2%-ára rúg átlagosan).

A magyar állam költi a hetedik legkevesebb összeget a GDP arányában az egészségügyre az EU 28 tagállama közül. Az élen Dánia, Franciaország és Hollandia, Ausztria állnak - írja a portfolio.hu.

Az állam egészségügyi célú kiadásai 2015-ben, a GDP százalékában - EuroStat

Az unió statisztikai hivatala azt is kiemeli, hogy némileg más kép rajzolódik ki a rangsor elején, ha az állami egészségügyi kiadásokat egy főre vetítjük, a lista hátsó felében azonban nincs nagy változás.

Ezek szerint a magyar állam egy főre vetítve 592 eurót költött egészségügyre 2015-ben, ami a hatodik legalacsonyabb összeg. A legkevesebbet egy főre vetítve a román állam költött ilyen célra, 340 eurót fejenként.

MTI Fotó - Balogh Zoltán: Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház - Rendelőintézet (ESZSZK) több mint 400 millió forintból megújult onkológiai osztálya 2017. június 20-án, az átadás napján.

 

© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!