Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Erzsébet napja van. Holnap Jolán napja lesz.
A+ A A-

Nem tudni, hány kórházat zártak be

korhazi osztalyok bezarasa hirtvNincs hivatalos összesítés az ideiglenesen bezárt kórházi osztályok számáról. Az egészségügyi államtitkár természetesnek tartja, hogy az intézmények a nyári szabadságolások idejére teszik a felújításokat. A szakdolgozói kamara szerint viszont épp a vakációval járó létszámhiány miatt számít kritikus időszaknak a nyár a kórházakban.

– Tudja már, hogy körülbelül mennyit kell várni?
– Nagyon sokat.

Betegek vártak a sorukra a dél-pesti kórház III-as számú belgyógyászati osztályán.

– Mikorra van időpontja?
– Azt sem tudom, mennyi most az idő.
– 11.
– Fúú, fél 12-re.
– Hát, még a fél 10-es is itt ül.

Egy osztályt zártak be június közepén. A kórház tervezett felújításra hivatkozott, és tagadta, hogy a tömeges felmondások miatt kényszerült az osztály bezárására.

– Győzik a sok munkát?
– Hát sok van. Most megvolt a költöztetés, úgyhogy ez jó.

Ellenzéki képviselők hiába szerették volna megtudni, hogy hány kórházi osztályt zár be a nyári szabadságok miatt, illetve hány osztályon zajlik felújítás, konkrét választ nem kaptak az illetékes minisztériumtól. Hasonlóan járt a Hír TV is.

– Hány kórházi osztályt zártak be?
– Nem tudok erre válaszolni, meg kellene nézni, hogy hányan kértek ilyent, de ha kell, utánanézünk, ez nyilvános.
(Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár, Emmi)

Az egészségügyi államtitkár azt mondta, hogy a felújítások az összes kórházi ágy egy-két százalékát érinthetik.

„Az egyes intézmények más-más okot jelölnek meg akkor, amikor a hatóságtól kérik a működési engedélyük ilyen című azonosítását, legyen az festés vagy burkolatcsere. Mindenkinek jól felfogott érdeke, hogy a munkákat úgy ütemezze, amikor amúgy is kisebb a betegforgalom, és a nyár tipikusan ilyen” – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán.

Az egészségügyi szakdolgozók szerint a nyári hónapok a szabadságolások miatt kritikus időszaknak számítanak.

„A kórházak ugyanolyan telítettek, nem lehet látni a szezonális ingadozást, hogy esetleg a betegek távol maradnak, vagy nem tervezik a műtétüket arra az időszakra. Ugyanaz az elvárás a dolgozóink iránt, mint akár influenzajárvány idején, akkor, amikor pontosan tudjuk, hogy a betegek száma is nő, és bizony a mi kollégáink is megbetegszenek. Kritikus időszak a július, augusztus, szeptember közepe az ellátórendszerben” – nyilatkozta Babonits Tamásné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara alelnöke.

Külföldön kevesebb orvos és szakdolgozó próbál szerencsét, mint korábban, de a pályaelhagyás továbbra is gond – mondta Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke.

„A szakdolgozók is elhagyják az egészségügyet, mennek külföldre, az ő igazolást kérő számuk is csökkent, viszont a szakdolgozóknál jelentős az a szám is, aki Magyarországon belül hagyja el az egészségügyet, átmegy a szolgáltatóiparba, lásd most a turisztikai iparban bejelentett, jelentős béremelés, amely nagy elszívóerő az egészségügyben” – emelte ki Elek Norbert.

Az érdekvédők további béremelést sürgetnek a magyar egészségügyben.

 

© Copyright 1993-2014 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!