Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Auguszta napja van. Holnap Viola napja lesz.
A+ A A-

Az ápolók harmada hiányzik a rendszerből

20170706a apolokKomolyabb a gond, mint ahogy azt a kormány kezeli – állítják az egészségügyi szakdolgozók képviselői. A nyári osztályösszevonás a kórházakban évek óta gyakorlat, de a létszámhiány jó ideje veszélyeztető helyzeteket eredményez. Az érintettek szerint viszont csak látszatintézkedések történnek, ami a vészhelyzetet nem oldja meg.

Nagy port kavart a hír, hogy a dél-pesti Jahn Ferenc Kórházból tömegével mentek át szakdolgozók az újonnan megnyílt IKEA-ba, miután ott jóval magasabb fizetést – meg persze jobb munkafeltételeket, kevesebb stresszt – kínáltak nekik. De nem ez volt az első ilyen hír, már június elején tudni lehetett, hogy bezárják a Nyírő Gyula Kórház fél belgyógyászatát, aztán kiderült, hogy hasonló lépésre kényszerül a jászberényi Szent Erzsébet Kórház vagy a szegedi orvosi egyetemhez tartozó Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ geriátriai és krónikus osztályának férfirészlege is. Hallhattunk korábban eseteket arról, hogy amikor a beteg panaszkodott az ellátatlanság miatt, Orbán Viktorhoz irányították, hogy nem ők tehetnek a létszámhiányról, amely miatt nem tudnak ennyi beteget ellátni.

Mindenesetre meglepő, hogy ez most verte ki a biztosítékot, hiszen a nyári osztálybezárások egyáltalán nem új keletűek. Évek óta gyakorlat, főleg a nyári szabadságolások idején, hogy osztályokat vonnak össze létszámhiány miatt. Ami talán új, hogy most felújításokra, festésre, liftkarbantartásra hivatkoznak az intézmények, és vadul tagadják a létszámhiányt, nyilván kínjukban. Tény azonban, hogy amikor a szakdolgozók nagyjából harminc százaléka hiányzik a rendszerből, a dolgozók lényegesen kevésbé tudnak helyt állni, nem beszélve arról, hogy csak a pénztárcájukon nem érzik meg a többletmunkát, a megsokszorozódott feladat pedig óhatatlanul kódolja: sérül a betegbiztonság.

Márpedig a szakdolgozói hiány mára annyira súlyos, hogy húsz-huszonötezer ember hiányzik az ellátásból,  a tendencia pedig rohamosan romlik. Öt éve a vidéki kórházakban saját képzési rendszerükben még megoldották, ma már ott sem – mondja Bugarszki Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke. A legnagyobb gond a krónikus ellátásban, a nagyobb ápolást és kisebb szaktudást igénylő területeken van, illetve a magasabb felkészültséget igénylő osztályokon, mint az intenzívterápia vagy a műtétes helyek.

A szakma érdekvédői szerint viszont a kormány egyszerűen nem kezeli a súlyának megfelelően a kérdést. A baj sokkal komolyabb annál, mint hogy ösztöndíjprogramokkal és hatáskörök kiterjesztésével megoldhatnának bármit. Szándék, akarat kell, és hogy a kormány kimondjon számokat.

A cikk folytatódik a 168ora.hu oldalán »»

 

Kapcsolódó kifejezések: egészségügyi bérfejlesztés  ápolóhiány  ápolók 
© Copyright 1993-2014 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!