Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Auguszta napja van. Holnap Viola napja lesz.
A+ A A-

Szakmai konzultáció: júliusig el kell készülnie a védőnői szolgálatról szóló koncepciónak

20170613 vedonok BGA 7873A kormány szakmai párbeszédet, személyes konzultációt indít a védőnőkkel, hogy az 5 ezer egészségügyi dolgozó elmondhassa véleményét a munkájáról, az őket érintő döntésekről és hogy javaslatokat tehessenek a döntéshozóknak - jelentette be a stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott kedden Budapesten.

A kormány szakmai konzultációt indít a védőnőkkel

Nyitrai Zsolt a Védőnők napja alkalmából tartott sajtótájékoztatóján a kormány nevében köszönetet mondott a védőnőknek az áldozatos munkájukért, és arról beszélt, hogy a magyarországi védőnői szolgálat Európában hungarikumnak számít, mert sehol máshol nem működik hasonló hálózat olyan komplex feladattal, és komoly szakmai tudással, mint nálunk. Közölte, minden megyében, és a fővárosban is lesz védőnői konzultáció, az első állomás Egerben lesz, június 21-én.    

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára emlékeztetett arra, hogy a 2010-es 17,7 milliárd forintról jövőre 27 milliárd forintra emelkedik a védőnői szolgálatokra fordított költségvetési forrás. Az államtitkár azt mondta, a védőnők munkája nemcsak egészségügyi feladat, hanem "családügyi küldetés" is, mert a fiatal pároknak segítenek abban, hogyan várják a gyerekeket, és hogyan tudnak egészséges körülményeket biztosítani a számukra.

Arról beszélt, hogy a kormány nem csak szimbolikus eszközökkel kívánja megköszönni a védőnők munkáját, és a megbecsülés a költségvetésben is megjelenik. Közölte, jövőre 2 milliárd forinttal többet adnak a védőnői praxisok finanszírozására, a bérek, jövedelmek emelésére. Hozzátette: idén több mint 300 millió forintot biztosítanak a védőnők 30 ezer forintos pótlékára, novembertől. Arra hívta fel a figyelmet, a kormány döntést hozott arról, hogy a szolgálatok finanszírozása teljes mértékben a védőnők jövedelememelkedését kell, hogy eredményezze. Emlékeztetett arra, hogy korábban nem mindenhol jutott el a megemelt kormányzati finanszírozás az érintettekhez.   

Bábiné Szottfried Gabriella, az Egészségügyi Szakmai Kollégium védőnőtagozatának vezetője arról is beszélt: el akarják érni, hogy az elmúlt évek forrásbővítései valóban célba jussanak. Emlékeztetett, vannak olyan települések, ahol maradéktalanul teljesült a kormány támogatási szándéka, máshol részben, és volt ahol gyakorlaitilag egyáltalán nem.

Szerinte egyrészt azért fontos a konzultáció, hogy lássák, mennyit léptek előre az elmúlt években, másrészt, hogy a védőnők megfogalmazzák jövőképüket. Jelezte: mind a húsz helyszínre várják a szakma képviselőit, a döntéshozókat, valamint a helyi fenntartókat.

Ónodi-Szűcs: júliusig el kell készülnie a védőnői szolgálatról szóló koncepciónak

Az államilag szervezett védőnői ellátás megszervezéséről szóló koncepciónak július végéig el kell készülnie - hangsúlyozta az egészségügyért felelős államtitkár a védőnők napja alkalmából tartott ünnepi rendezvényen kedden Budapesten.

Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta, a jövőben szeretnének minél több egészségügyi szempontból fontos szerepkört átadni, ami - mint mondta - csak forrásokkal lehetséges.

Az államtitkár azt mondta, a kormánynak fontos a védőnők ügye, a védőnői szolgálat hungarikumnak számít, és a kormány megpróbál jobb feltételeket teremteni számukra. Jelezte, tisztában vannak azzal, hogy a védőnők bérezésére szánt forrás nem elegendő, és azért, hogy az emelés biztosan eljusson hozzájuk, már védőnői pótlék címen utalják pénzt. "Ez nem az utolsó, hanem az egyik lépés volt a sok közül, ami még vár ránk" - fogalmazott. Mint mondta, a védőnők nem csak egészségügyi, de családpolitikai szemszempont is fontos munkát végeznek, ezért is fontos lenne a védőnői ellátás állami kézbe vétele.

Szentes Tamás országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy a védőnői szolgálat hungarikum, és a védőnőként dolgozók reflektorfény nélkül, "csendes harcosként" végzik munkájukat az anyák és a csecsemők védelmében.

20170613 vedonok BGA 7931

Egy betöltött területi védőnői állásra átlagosan 40 várandós anya jut

Odor Andrea országos vezető védőnő arról beszélt, hogy az 5324 védőnő 75 százaléka területi védőnőként végzi munkáját, és körülbelül 400 szakember hiányzik a rendszerből. Kiemelte, egy betöltött területi védőnői állásra átlagosan 40 várandós anya jut. Kiemelte, hogy a szolgálat megalakulása és a védőnők elhivatott munkája nagyban hozzájárult a magyarországi csecsemőhalandóság csökkenéséhez. A védőnői szolgálat továbbfejlesztésével, elismerésével nem csak a minőség javítható, de a népegészségügy mai kihívásaiban is eredményesebben tudnának részt venni.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke arról beszélt, hogy a betöltetlen védőnői praxisok aggodalommal tölti el a kamarát. A védőnők egy különleges hivatás gyakorlói, hiszen a védőnő nem csak egészségügyi szakember, de ő az, akit beengednek a családok az otthonaikba, és bizalommal fordulnak feléjük.

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

 

© Copyright 1993-2014 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!