Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Sára és Márió napja van. Holnap Fábián és Sebestyén napja lesz.
A+ A A-

A kormány és a gyártók közös érdeke a betegek megfelelő ellátása

85516 gyogyszerA kormány és a gyártók közös érdeke a betegek megfelelő ellátása - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága szerdán az MTI-vel.

Azt írták, hogy a kormány célja egy magas színvonalú, fenntartható, ugyanakkor a legnagyobb gyógyulási esélyt nyújtó eredményes gyógyszerellátás biztosítása, és e cél megvalósulását szolgálja az Országgyűlésnek benyújtott, az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabálytervezet is.

A tervezet az új nagy értékű gyógyszeres terápiák esetében a gyártó és a finanszírozó közötti költségviselési megosztást az adott terápia eredményességével összekapcsolva kívánja biztosítani.

A törvényjavaslat lehetővé teszi, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) úgynevezett egyedi méltányossági regisztert indítson az újonnan megjelenő, korábban egyedi méltányosságból még nem kérelmezett gyógyszerek esetében, annak érdekében, hogy azok a magyar betegek kezelése során is bizonyíthassák hatásosságukat és eredményességüket. Az egyedi méltányossági regiszter működtetésének szakmai kérdéseiről az OEP kikéri az Országos Gyógyszerterápiás Tanács véleményét.

Az államtitkárság egyeztetést kezdeményezett a gyógyszergyártói szövetségekkel, hogy a betegek érdekében megkívánt terápiás eredményesség garanciáit, illetve a finanszírozási kockázatmegosztás feltételeit konszenzussal állapíthassák meg. A kedden megtartott egyeztetésen a felek egyetértésükről és további együttműködésükről biztosították egymást a szabályozás keretei, valamint céljai vonatkozásában - hangsúlyozták.

Az államtitkárság szerint a jogszabály-módosítás elfogadása esetén kiszámíthatóbbá válik a gyógyszerkassza, és ezután is minden beteg hozzájut a számára legmegfelelőbb modern gyógyszerekhez.

A kormány múlt szerdán nyújtott be újabb egészségügyi törvényjavaslatot. Az előterjesztés lehetőséget biztosít a jövőben arra, hogy a társadalombiztosítási támogatással nem rendelhető gyógyszerek árához az OEP egyedi kérelmek alapján méltányosságból támogatást nyújtson.

A szöveg szerint a korábban még nem kérelmezett hatóanyagú gyógyszer esetében - amellyel kezelendő betegek száma évente várhatóan meghaladja a 15-öt, vagy amelynek napi terápiás költsége termelői/import beszerzési áron számítva meghaladja a 15 ezer forintot - a méltányossági támogatás megítélését megelőzően az OEP egyedi méltányossági regisztert indít. A regiszterbe felvett betegek számára a forgalomba hozatali engedély jogosultja térítésmentesen biztosítja a szükséges gyógyszeres terápiát.

A tervezett módosítás miatt pénteken a betegszervezetek és a gyógyszergyártói szövetség is aggodalmuknak adtak hangot, mivel véleményük szerint a változtatások hátrányosan érintik a betegeket. Véleményük szerint az előterjesztésben javasolt módosítás elfogadása esetén a más országokban már támogatott új terápiák csak akkor válhatnak a magyar betegeknek is hozzáférhetővé, ha a gyártó az adott gyógyszert saját költségére, előre meghatározatlan ideig és számú betegnek ingyen adja. Ráadásul mindez nem ad majd semmi garanciát arra sem, hogy valaha is támogatásban részesül az adott gyógyszer - közölték. Azt írták, hogy a gyártók nagy része nem fogja vállalni a számukra többletterheket jelentő feltételeket, ezért az új gyógyszereket nem fogják forgalomba hozni Magyarországon.

Az államtitkárság szerdai közleményében erre reagálva mindenkit arra kért, hogy megfelelő információk hiányában tartózkodjon a betegek riogatásától és a pánikkeltéstől.

MTI

© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!