Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma György napja van. Holnap Márk napja lesz.
A+ A A-

Benyújtották az Állami Egészségügyi Ellátó Központ létrehozásáról szóló javaslatot

balog 20101108 6682 HDAz egészségügyi intézményrendszer átalakításával érintett Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) helyett létrehoznák az Állami Egészségügyi Ellátó Központot, illetve 39 új pszichoaktív anyag kerülhet tiltólistára - többek között ezeket tartalmazza az az egészségügyi javaslatcsomag, amelyet Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán nyújtott be az Országgyűlésnek.

Az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat szerint az egészségügyi intézményrendszer átalakításával érintett GYEMSZI jogutódjaként az Állami Egészségügyi Ellátó Központ gyakorolja majd az államot megillető tulajdonosi jogokat az egészségügyi szakellátásokhoz használt állami vagyon fölött.

A hatályos jogszabályok az alapellátók együttműködési kötelezettségét írják elő - áll a javaslatban. Hozzáfűzték: a felkészülés során is szükséges az együttműködés: például szélsőséges téli időjárás esetén a harmadik trimeszterben lévő várandós kismamák létszámadatainak összegyűjtése az esetleges elszállításuk előkészítése érdekében. Ezért a javaslat általános kötelezettségként határozza meg, hogy az egészségügyi válsághelyzetek megelőzése érdekében együttműködési kötelezettség terheli az egészségügyi szolgáltatókat.

A mentésnél, a betegszállításnál és az ügyeleti ellátásnál újra kell szabályozni az állami mentőszolgálat feladatkörét - olvasható a javaslatban, amely szerint ennek eszköze a koordináció és ellenőrzés hatékonyságának növelése. Ennek részeként az állami mentőszolgálat feladataként határozza meg a javaslat a fekvőbeteg-gyógyintézeti sürgősségi ügyeleti rend megszervezését, a fekvőbeteg-ellátáson kívüli sürgősségi, orvosi ügyeleti ellátásban való részvételt, a sürgősségi ügyeleti rend végrehajtásának irányítását és felügyeletét, valamint a fekvőbeteg-ellátáson kívül szervezett ügyeleti ellátás irányítását. A javaslat szerint a mentőszolgálat az ország egész területére kiterjedően koordinálja és felügyeli a mentést, dönt a mentés szükségességéről, továbbá a mentést végzők szakmai felkészültségével és technikai felszereltségével kapcsolatosan dönt az ellátáshoz szükséges kompetenciáról. Mindemellett a javaslat értelmében a betegszállítást is az állami mentőszolgálat koordinálná és felügyelné.

A javaslat kitér arra is, hogy az Országos Mentőszolgálat által végzett rendezvénybiztosítási tevékenység után térítési díj csak eseti, szerződéses alapon kérhető. Az egységes szabályozás megteremtéséhez - amely "régóta fennálló szakmai igény" - szükséges felhatalmazást adja meg a javaslat úgy, hogy felhatalmazza az egészségügyért felelős minisztert a szükséges rendelkezések meghatározására.

"A hő- vagy hideghullámok egészségügyi következménye, halálozást növelő hatása vitathatatlan" - hangsúlyozza a Balog Zoltán által jegyzett előterjesztés, amely szerint szükséges meghatározni azt a kormányzati (tájékoztatási, illetve riasztási) mechanizmust, valamint klíma-egészségügyi intézkedéseket, amely révén ezek a negatív hatások csökkenthetők. Ki kell dolgozni a lakosság egészségségére ártalmas szintet elérő hő- vagy hideghullámok vagy napsugárzás fennállása idején bevezetendő intézkedéseket, valamint országos hőség-riasztási rendszert kell működtetni - emeli ki a javaslat, amely ezek mellett a radioaktív anyagokkal szennyezett emberek elkülöníthetőségének, szabályozásának megteremtését is előírja.

A javaslat kitér arra is, hogy január elsejétől második lépcsőben változnak az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai összegének megállapítására vonatkozó szabályok. Ezzel összefüggésben több, a táppénz, a baleseti táppénz, a baleseti járadék, a terhességi-gyermekágyi segélyre vonatkozó szabályt tartalmaz az előterjesztés. Meghatározza például, milyen esetekben fizethetnek táppénzelőleget az igénylőnek és pontosítják azt is, hogy mely naptól kaphatnak a szülő anyák terhességi-gyermekágyi segélyt.

A bizonyítottan egészségügyi és szociális problémát jelentő új pszichoaktív anyagok szigorú kontroll alá kerülnek. Mint kiemelték: a dizájner drogok a lehető legszigorúbb megítélés alá kell hogy tartozzanak az általuk képviselt kiemelt társadalmi kockázat miatt. Ennek érdekében 39 új pszichoaktív anyag kerül fel a gyógyszertörvény szerinti pszichotróp anyagok listájára.

Emellett a hamis, illetve illegális forrásból származó gyógyszerek és "csodaszerek" terjesztésének elsődleges helyszíne az internet. Ezért az interneten forgalmazott, bizonytalan forrásból származó gyógyszerek keresletének visszaszorítása érdekében a gyógyszertörvényt olyan új rendelkezésekkel egészítenék ki, amelyek az elektronikus adat ideiglenes hozzáférhetetlenné tételéről szólnak.

MTI

© Copyright 1993-2014 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!