Ma Lukrécia napja van. Holnap Amália napja lesz.
A+ A A-

Jövőre lesz új terápiás gyógyszer májbetegeknek

Hepatocellular carcinomaA súlyos májbetegségben szenvedők számára jövőre olyan új terápiás lehetőség válik elérhetővé, amely több száz embernek életmentő kezelést jelent – közölte az egészségügyi államtitkár szerdán Budapesten.

Jövőre megkaphatják életmentő kezelésüket a súlyos májbetegségben szenvedők

Szócska Miklós a sajtótájékoztatón elmondta: ezzel az új készítménnyel a korábbi 40 százalékos gyógyulási arány helyett 70 százalékos gyógyulás érhető el a Hepatitis C-ben szenvedő betegek számára. A jövő évi gyógyszerkasszából 2,5 milliárd forint fordítható az új terápia támogatására, így azt eredményesség alapú szerződésben fogják finanszírozni – mondta az államtitkár.


Werling Klára, a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületének (VIMOR) elnöke elmondta: erre a készítményre háromezer beteg várt, akik a korábbi kettős kombinációjú szerre nem reagáltak. Hatékony kezelés hiányában nekik májzsugor, de akár májrák lehetséges kialakulásával kellett volna szembenézniük. A következő években viszont az új készítménynek köszönhetően ezek a betegek meggyógyulhatnak, újra munkába állhatnak – tette hozzá.


A VIMOR elnöke elmondta, hogy a szakma által kidolgozott prioritásindex alapján állították fel azt a várólistát, amelynek elején azok vannak, akiknek az állapota a legsúlyosabb. Első körben négyszáz beteg számára támogatják ezt a drága, ugyanakkor költséghatékony terápiát.


A cikk a reklám után folytatódik

Az új készítményért az elmúlt fél évben a petíciótól a demonstrációig számos eszközzel küzdöttek a betegszervezetek. Július 27-én, az AIDS világnapja alkalmából a VIMOR és az Összefogás a Vírusos Májbetegekért Egyesület petíciót nyújtott át az egészségügyi ágazatvezetésnek.


AZ OEP ártámogatási főosztályának vezetője, Bidló Judit szeptember végén az MTI-nek azt mondta, hogy a támogatásra váró készítmények között a hepatitis C kezelésére szolgáló készítmények azok, amelyek a kezdeti külföldi tapasztalatok alapján terápiás áttörést jelenthetnek.


A májbetegeket képviselő két betegszervezet újabb petíciót fogalmazott meg, azt viszont október 12-én már demonstráció keretében adták át az ágazatvezetésnek. Ebben azt írták: a betegség korszerű gyógyszerekkel kezelhető lenne, az úgynevezett C-vírus okozta májgyulladás új gyógyszereit azonban az állam nem támogatja, emiatt „megfizethetetlenül drágák”.

Az egészségügyi államtitkárság erre reagálva aznapi közleményében azt írta: tisztában vannak azzal, hogy a Hepatitis C-re vonatkozó új terápia eredményes megoldás, éppen ezért a Nemzetgazdasági Minisztériummal és a gyógyszert forgalmazó cégekkel megkezdték a készítmény befogadására vonatkozó tárgyalásokat.


MTI

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!