Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Hortenzia és Gergő napja van. Holnap Jenő napja lesz.
A+ A A-

Szócska: a végső cél az, hogy ne legyen több AIDS okozta halál

szocska aids_496Ma Magyarországon minden HIV pozitív személy ingyenesen jut hozzá a megfelelő kezeléshez. Azonban a megelőzésre kell a legtöbb figyelmet fordítani, ezért indított az Egészségügyért Felelős Államtitkárság már eddig is számos prevenciós kampányt – fogalmazott Szócska Miklós szerdai sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár egészségügyi szakemberekkel közösen tartott sajtótájékoztatóján az AIDS világnap – melyet 1988 óta december elsején tartunk – kapcsán kívánta felhívni az emberek figyelmét az AIDS okozta problémákra, a megelőzés fontosságára és a lehetséges kezelésekre.

A célunk az, hogy társadalmi összefogás alakuljon a népegészségügyi szempontból fontos ügyekben – emelte ki Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár. Magyarországon a HIV-vel fertőzöttek ingyenesen juthatnak ellátáshoz és kaphatják meg a szükséges gyógyszereket, melyek az életüket jelentősen meghosszabítják – emlékeztetett az államtitkár. Hazánkban nem számít népbetegségnek az AIDS, így viszonylag jó helyzetben vagyunk, de oda kell figyelnünk és nagy hangsúlyt kell fektetnünk a prevencióra – tette hozzá.

A cikk a reklám után folytatódik

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság kidolgozott egy stratégiát a 2011. és 2015. közötti időszakra, melynek célja az új HIV fertőzések számának csökkentése – tájékoztatott Szócska Miklós. Legutóbb két kereskedelmi tévécsatorna tehetségkutató műsorainak szereplői vettek részt a kampányban és hívták fel a figyelmet a betegségek – főként az HIV fertőzés – korai stádiumban történő felismerésének jelentőségére – mondta el a szakpolitikus.

Az államtitkár aláhúzta: idén nagyobb összefogásra kerül sor, hiszen több tévécsatorna – az RTL Klub, Tv2, Mtv és a Duna tv – és két nagy hazai hírportál – az origo és az index – is részt vállal a programban, például tematikus műsorok sugárzásával, illetve tájékoztató anyagok megjelentetésével. Ezáltal a fokozottan veszélyeztetett korosztályokhoz is eljuthat az üzenet.
A sajtótájékoztatón részt vett dr. Pusztai Zsófia, a WHO magyarországi vezetője és dr. Kárpáti Sarolta, a téma szakértője. Ők ismertették, hogy miként alakult a fertőzések száma az utóbbi évek során Európában és Magyarországon.

Világviszonylatban az új fertőzések száma csökkenő tendenciát mutat. Hazánkban tavaly 182 új beteget regisztráltak. Mióta Magyarországon a regisztrációt vezetik, összesen 2500 megbetegedésről tudunk – mutatott rá dr. Pusztai Zsófia.

Dr. Kárpáti Sarolta elmondta: sokan azért nem jutnak megfelelő kezeléshez, mert nem vállalják betegségüket, mivel az ellátást csak névre szólóan lehet igénybe venni. A társadalom viszont kirekeszti a HIV-fertőzötteket, pedig a folyamatosan fejlődő kezelések mára akár 30–40 évvel is meghosszabbíthatnák a betegek életét – hívta fel a figyelmet.

(kormany.hu / fotó: Árvai Károly)

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: AIDS  AIDS világnap  HIV+  prevenció 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!