Ma Angéla és Petronella napja van. Holnap Tünde napja lesz.
A+ A A-

Nem megoldott a fogyatékosok fogászati ellátása

AutisticChildrenHaveDentalProblemsA kiemelt finanszírozás ellenére sem megoldott az autista és az egyéb fogyatékossággal élő betegek fogászati ellátása, országszerte jelentős területi eltérések, kihasználatlan kapacitások vannak – közölte az ombudsman közleményben hétfőn.

A finanszírozási szerződéssel rendelkező tizennyolc szolgáltatóból összesen négynek van szerződése a fogyatékossággal élő felnőttek fogászati ellátásra. A fogyatékos felnőttek speciális fogászati ellátása csak az ország déli részén, a dél-dunántúli és a dél-alföldi régióban érhető el, míg a főváros és az észak-alföldi régió ellátatlan, ugyanez a helyzet a fogyatékossággal élő gyermekek esetében Zala, Baranya, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében. Így sok esetben a fogyatékosok csak a lakóhelyüktől nagyon távol juthatnak egészségügyi ellátáshoz – olvasható Szabó Máté közleményében.


Az ombudsman szerint sérül az érintettek egészséghez való joga, amennyiben az ország valamelyik térségében, régiójában teljesen hiányoznak a fogyatékossággal élő betegek ellátásának személyi és tárgyi feltételei, ha pedig akadályozott a hozzáférés, akkor az állam nem teljesíti az esélyegyenlőség előmozdítására vonatkozó kötelezettségét.

A cikk a reklám után folytatódik

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint szükséges olyan egészségügyi szolgáltatók kijelölése, amelyeket a szakmai működési feltételek alkalmassá tesznek a különleges ellátási igények kielégítésére, így többek között a fogyatékosok fogászati ellátására.

A biztos kifogásolta azt is, hogy az orvosok, a fogorvosok és az egészségügyi dolgozók nem rendelkeznek kellő jártassággal a fogyatékossággal élő betegekkel való kommunikációban és bánásmódban, ezért felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy az alap-, szak- és a továbbképzésbe fokozottabban kerüljenek be az autizmussal és az egyéb fogyatékossággal kapcsolatos ismeretek.


MTI

Kapcsolódó kifejezések: fogyatékosok fogászati ellátása  ombudsman 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!