Ma Dömötör napja van. Holnap Szabina napja lesz.
A+ A A-

A stresszhormon magas szintje halálos lehet

stress_hormoneimgHooland kutatók szerint a stresszhormon, vagyis a kortizol magas szintje akár végzetes is lehet: kapcsolatot találtak ugyanis közte és azok között a halálesetek között, amelyeket szív- és érrendszeri betegségek okoztak.

A szakemberek szerint azoknál, akiknél a hormon szintje a legmagasabb volt, ötszörösére nőtt a halálozási arány.

A hatéves vizsgálat során összesen 850 65 éven felüli alany egészségi állapotát követték nyomon.Az ekkor gyűjtött adatokból derült ki, hogy érdemes odafigyelni a kortizol szintjére, mivel megnövelheti azoknak a haláleseteknek a számát, amelyek szív- és érrendszeri rendellenességekből adódtak - írja a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

DiabFórum magazin

A stressz hasznos is lehet

Brit kutatók szerint a kutatások eredményei hasznosak, bár a hollandok hozzátették: egyéb halálokokkal nem sikerült összefüggésbe hozni a magas kortizol szintet.

A stresszhormonnak fontos szerepe van a szervezetben: segít ugyanis az emberi testnek abban, hogy mindenféle baj nélkül átvészelje a megerőltető helyzeteket,
valamint abban is, hogy a stressz elmúltával a mentális egészség is megmaradjon. A kutatók szerint azonban nem árt a kortizol szintjét a megengedett határokon belül tartani annak érdekében, hogy ne okozzon problémákat.

Kapcsolódó kifejezések: kortizol  stressz  stresszhormon 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!