Ma Hedvig napja van. Holnap Lukács napja lesz.
A+ A A-

Vashiány - okok

A vashiány a leggyakoribb ásványianyag-hiány szerte a világon, mely nőkben, férfiakban és gyermekekben egyaránt vashiányos vérszegénységet okoz. (Azonban nem minden vérszegénység vashiány következménye.)
Felnőttekben a vashiány oka leggyakrabban a vérveszteség.

A menopauza előtt a nőkben a menstruációs vérzés okozhatja a hiányt, aranyeres vérzés is vashiány kialakulásához vezethet. Férfiakban és menopauza után lévő nőkben a vashiány általában az emésztőrendszer vérzésére - például egy vérző fekélyre vagy a vastagbélben található polipra - utal. A hiányt okozhatja a szervezet más területén, például a vesékben előforduló vérzés is.

A vashiány kialakulhat a helytelen táplálkozás következményeként is, elsősorban csecsemőkben és kisgyermekekben, akiknek a növekedés miatt több vasra van szükségük. A húst nem fogyasztó serdülő lányokban is hiány lép fel, mivel a növekedés mellett elkezdenek menstruálni is. A terhes nőkben is nagy a kockázat, mivel a növekedő magzatnak nagymennyiségű vasra van szüksége.

A vashiány tünetei

Amikor a szervezet vastartalékai kimerülnek, vérszegénység alakul ki. A vérszegénység sápadtságot, gyengeséget, érzékenységet, álmosságot és fáradtságot okoz. A koncentrációs és tanulási képesség csökkenhet. Súlyos esetben a vérzékenység fejfájást, fülzúgást (tinnitus), szemkáprázást, emésztési zavarokat, szapora légzést, szédülést és gyors szívverést okozhat. Néha a súlyos vérszegénység mellkasi fájdalmakat és szívelégtelenséget okoz. A menstruációs ciklusok elmaradhatnak.

A vérszegénység mellett a vashiány más tüneteket, például irracionális étvágyat (nem igazi élelem, pl. jég, piszok vagy tiszta keményítő utáni étvágyat), homorú körmöket (a körmök vékonnyá és homorúvá válását) és éjszakai lábgörcsöket okozhat. Ritkán a vashiány miatt vékony hártya növekedhet a nyelőcsőben, megnehezítve a nyelést.

A vashiány diagnózisát a tünetek és a vérvizsgálat eredménye alapján lehet felállítani

A vizsgálat alacsony hemoglobin-szintet (mely vasat tartalmaz), alacsony hematokritot (a vörösvérsejtek aránya a teljes vérben), kevés és kórosan kis méretű vörösvérsejteket mutat ki. A transzferrinben - a vörösvérsejteken kívüli vasat szállító fehérje - található vas mennyiségét is meg kell állapítani. Ha a vas mennyisége kevesebb, mint 10%, valószínűleg vashiány áll fenn. A diagnózist megerősíti, amennyiben a vérben található ferritin (vasat tároló fehérje) szintje alacsony. Gyulladás, fertőzés, rák vagy májkárosodás esetén azonban a ferritin szintje vashiányban is normális vagy magas lehet.

Néhány esetben a csontvelő vizsgálatára van szükség a diagnózis felállításához. A csontvelőből, általában a csípőcsontból veszik a mintát tűvel, majd azt mikroszkóp alatt megvizsgálva állapítható meg a vérképződés hiányossága.

A vashiány kezelése

Mivel felnőttekben a vashiány leggyakoribb oka a vérzés, az orvos először vérzés jeleit keresi. Gyógyszerek, például orális fogamzásgátlók szedésére lehet szükség az erős menstruációs vérzés mérséklésére. Műtéti úton meggyógyítható a vérző fekély, és eltávolítható a vastagbélpolip is. Ha a vérszegénység súlyos, vérátömlesztést kell végezni.

Az általános kezelés napi, szájon át bevitt vas adásából áll. A normális étrendben található vas nem mindig elég az elvesztett vas pótlására (mivel annak legfeljebb 20%-a szívódik fel). A vas akkor szívódik fel a legjobban, ha éhgyomorra, 30 perccel étkezés előtt, vagy 2 órával étkezés után fogyasztják, különösen, ha az étel csökkenti a vas felszívását (például növényi rostok, fitánok, korpa, kávé és tea). Az üres gyomorra bevett vas azonban gyomorrontást és székrekedést, másoknál hasmenést okozhat, ezért néha étkezés közben kell bevenni. A sav-közömbösítők és a kálcium csökkentheti a vas felszívódását. C-vitamin viszont (pl. gyümölcslében vagy táplálék-kiegészítőként) elősegíti a vas felszívódását. Kis mennyiségű, a vas könnyebben felszívódó formáját (hem vas) tartalmazó hús fogyasztása segíti a nehezebben felszívódó forma (nem hem vas) felszívódását. A vas pótlás szinte mindig feketére színezi a székletet - ez a mellékhatás ártalmatlan.

Néha a vasat injekció formájában adják be. Ez olyan embereknél szükséges, akik nem viselik el a tablettákat, vagy emésztőrendszerük nem szív fel elegendő vasat.

A vashiány által okozott vérszegénység kezelése 3-6 hétig tart még akkor is, ha a vérzést sikerült elállítani. A vérszegénység gyógyulása után 6 hónapon keresztül vasat kell szedni a szervezet készleteinek pótlására. Időnként vérvizsgálatot kell végezni annak megállapítására, hogy elegendő-e a vas mennyisége, valamint az esetlegesen folytatódó vérzés ellenőrzésére.

A nem menstruáló nőknek és a férfiaknak nem szabad vasat tartalmazó táplálék-kiegészítőket vagy multivitaminokat fogyasztaniuk, hacsak az orvos erre külön utasítást nem ad. Ezek fogyasztása a belek vérzésének felismerését megnehezíti. A vérzések akár valamilyen súlyos betegség, például vastagbélrák következményei is lehetnek.

Mivel a fejlődő magzat vasat igényel, a terhes nők nagy részének ajánlott a vas fogyasztása. A legtöbb csecsemőnek, főleg a koraszülötteknek és az alacsony testsúllyal születetteknek, vasra van szükségük. Ez vasat tartalmazó tápszerben, illetve szoptatott gyermekeknek külön folyadék formájában történik.

Túlzott vasbevitel

A szervezetben többlet vas is összegyűlhet. Ennek oka vérátömlesztés, vagy túl hosszú ideig tartó vasterápia lehet. További ok lehet még a hemokromatózis, egy öröklődő betegség. Az egyszerre elfogyasztott többlet vas hányást, hasmenést és bélkárosodást okozhat. A hosszú időn keresztül fogyasztott felesleges vas károsíthatja a koszorúeret. A kezelés gyakran a deferoxamin nevű gyógyszer adásából áll, ami megköti a vasat és a vizeletbe juttatva eltávolítja azt. A hemakromatózis kezelése a vérlebocsátás a vénából (flebotómia).

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: vashiány 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!