Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Albert és Lipót napja van. Holnap Ödön napja lesz.
A+ A A-

Sarlósejtes vérszegénység: gyógyszer a beteg gyerekeknek

Sarlósejtes vérszegénység: gyógyszer a beteg gyerekeknekAmerikai orvosok kutatási eredményei szerint az a gyógyszer, amelyet a sarlósejtes vérszegénységben szenvedő betegeknél alkalmaznak, biztonságos a gyerekek esetében is. Éppen ezért azt javasolják, hogy a készítményt tegyék elérhetővé minden, a kórban szenvedő kisgyermek számára.

A sarlósejtes vérszegénységben szenvedő betegek vörösvérsejtjei sarló alakúak, ami miatt az erek könnyebben elzáródnak, és a páciensnél erős fájdalom vagy szervi elégtelenség jelentkezhet, és idő előtt életét is veszítheti. A The Lancet című lap bevonásával nemrégiben egy olyan tanulmány készült el, amely azt vizsgálta, hogy a kór kezelésére alkalmas gyógyszer alkalmazható-e kisbabák esetében is.

A vizsgálatok során 200 kisgyermek állapotát figyelték meg, akik sarlósejtes anemiaban szenvedtek. Az egyik felüknek beadták a hidroxikarbamid tartalmú készítményt, ami a megfigyelések szerint csökkentette a fájdalmukat és a betegség egyéb szövődményeit komoly mellékhatások nélkül.

A kutatók elmondták: az egyetlen megfigyelt lehetséges mellékhatás a neutropénia, amely során csökken a fertőzések leküzdésében kulcsfontosságú fehérvérsejtek száma. Ennek ellenére a legtöbb szakértő biztatónak nevezte az eredményeket, és további kutatásokat sürgetnek.

OrientPress Hírügynökség

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: neutropénia  sarlósejtes anémia  vérszegénység 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!