Ma Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
A+ A A-

Miért veszélyes a vashiány a kismamáknál?

home-remedies-for-anemia-1A Rochester Egyetem Orvosi Központjának munkatársai a közelmúltban kismamák részvételével végeztek el tanulmányokat, amelyek során kiderült, hogy a vashiány súlyos következményekkel járhat a magzat fejlődésnek szempontjából.

A vas alacsony szintje miatt rendellenesen fejlődhet a baba agya a terhesség első szakaszában

Az eredmények azért fontosak, mert az adatok alapján a fejlődési rendellenesség nemcsak azoknak a nőknek a babáit fenyegeti, akik vérszegénységben szenvednek a terhességük elején, hanem azokét is, akiknél csak közepesen súlyos vashiány áll fenn – írja a PLoS One.

A vashiány igen gyakori állapot: egyes adatok szerint az összes egészséges nő 35–58 százalékának szervezetében kimutatható bizonyos fokú hiány. A szakemberek szerint ez azt jelenti, hogy azok közül a nők közül, akik gyermekszülésre alkalmas korban vannak, minden ötödik vashiánnyal küzd.

A szakemberek eddig is tisztában voltak azzal, hogy a vas alacsony szintje lelassíthatja az agy kifejlődését a magzatok esetében, azt azonban eddig nem tudták, hogy milyen súlyosak lehetnek ennek a következményei. A mostani adatok azonban egyértelműen alátámasztották, hogy amennyiben az első trimeszterben az anya szervezetében kevés a vas, az nagy befolyással lehet a kicsi központi idegrendszerének egészséges fejlődésére.

Kapcsolódó kifejezések: terhesség  vashiány 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!