Ma Zelma és Rajmund napja van. Holnap Timót napja lesz.
A+ A A-

A folsav és a vas okosabbá teszi a babákat?

A folsav és a vas okosabbá teszi a babákat?Amerikai kutatók Nepál vidéki területein végezték el azokat a kísérleteket, amelyek során megfigyelték, hogy azok a kisbabák, akiknek édesanyjuk a terhesség alatt vas és folsav tartalmú tablettákat szedett, okosabbak voltak születésük után.

 Éppen ezért véleményük szerint fontos, hogy a szegényebb vidékeken élő nők is hozzájussanak ezekhez az alapvető ásványi anyagokhoz.

A vas elengedhetetlen ahhoz, hogy a kisbabák központi idegrendszere megfelelően kifejlődjön

Éppen ezért az eredmények nem annyira meglepőek - mondta Christian Parul. Hozzátette: a vashiány elsősorban a szegényebb területeken élő gyerekeket sújtja, és mintegy 2 milliárd embert érint világszerte.

Márpedig ha egy várandós kismama nem jut elegendő vashoz, az a baba szempontjából komoly következményekkel járhat. Az ásványi anyag hiánya ugyanis megzavarhatja az idegi fejlődést, a biokémiai működést és az anyagcserét, valamint gátolhatja az intellektuális és a finom motoros fejlődést is - írja a Journal of the American Medical Association.

A vashiány ugyanakkor vérszegénységet is okozhat, amelynek szintén komoly következményei is lehetnek. A WHO adatai szerint a fejlődő országokban minden második terhes nő és az óvodás korú gyerekek 40 százaléka is anémiában szenved. 

Kapcsolódó kifejezések: folsav  vas  vashiány  vérszegénység 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!