Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Hortenzia és Gergő napja van. Holnap Jenő napja lesz.
A+ A A-

Vérszegénység: idült betegségek és vitaminhiány

redbloodcellbgAz anémia olyan állapot, amelyben a vörösvértestek vagy a bennük található hemoglobin mennyisége a normális érték alá csökken. A hemoglobin (oxigénszállító fehérje) feladata a sejtek ellátása oxigénnel.

A vérszegénység különböző klinikai tünetekben nyilvánul meg

A vashiányos anémia tünetei: enyhe fáradékonyság, belső nyugtalanság, feszültség, sápadtság, száraz bőr, fokozott hajhullás, törékeny körmök, orrnyálkahártya-berepedés. Anémiát okozhat erős vérzés miatti hemoglobinvesztés, előidézheti a hemoglobinképző elemek (vas, folsav, B12-vitamin) hiánya, a vörös csontvelő elégtelen működése vagy a vörösvértestek túlzott mértékű szétesése (hemolitikus anémia) is. Hemolitikus anémiát okozhatnak paraziták (malária, egyes férgek), felléphet kémiai anyagok vagy egyes gyógyszerek mellékhatásaként, de lehet öröklött betegség is (mediterrán anémia, sarlósejtes vérszegénység).

Anémia idült betegségekben

Idült betegségekben a lelassult vörösvértestképzés vezet vérszegénységhez, melynek hátterében citokin nevű fehérjék termelése áll, ezek a citokinek gátolják a vörösvértest képződést.

Idült betegségek gyakran vezetnek vérszegénységhez, leggyakrabban az idősekben. Fertőzés, gyulladás és daganat a csontvelő vörösvértest képzését gátolhatja. Mivel a gátló hatás viszonylag enyhe, a vérszegénység lassan alakul ki és csak idővel derül ki. A csontvelő nem tudja a vörösvértestek képzéséhez felhasználni a tárolt vasat, ezért a vérszegénység ezen fajtáját vas-újrafelhasználási (vas-reutilizációs) anémiának is nevezik.

Mivel ez a vérszegénység fajta lassan alakul ki, és általában enyhe fokú, ritkán okoz tüneteket, vagy akár tünetmentes is lehet. A tüneteket leginkább magát a vérszegénységet okozó megbetegedés eredményezi, és sokkal ritkábban az anémia. Nincsen célzott laboratóriumi vizsgálat a bizonyításhoz, így a diagnózis az egyéb okok kizárásán alapul.

Ennek a vérszegénységnek célzott kezelése nincs, az orvos a kiváltó okként szereplő betegséget kezeli, vas és vitaminok pótlása nem segít. Igen ritkán olyan súlyossá is válhat a vérszegénység, hogy vérátömlesztésre van szükség. Alternatív megoldás lehet a csontvelőt vörösvértestképzésre serkentő eritropoetin vagy darbepoetin adagolása.

Vitaminhiányos anémiák

A B12-vitamin és a folsav alacsony szintje, vagy hiánya vitaminhiányos vérszegénységhez vezethet.

A B12-vitamin és a folsav hiánya megaloblasztos anémiához vezet, mely esetén a csontvelő nagy és kóros formájú vörösvértesteket (megaloblasztokat) termel.

A B12-vitamin- és a folsavhiány oka leggyakrabban elégtelen bevitel vagy elégtelen emésztőrendszeri felszívódás, valamint daganatok kezelésére használt gyógyszerek, például metotrexát, fluoruracil és citarabin.

Panaszok, tünetek és kórisme

A B12-vitamin- és a folsavhiány okozta vérszegénység tünetei lassan alakulnak ki, és hasonlóak egyéb vérszegénységek tüneteihez. A B12-vitamin hiánya az idegsejtek működési zavarához is vezethet.

Amennyiben anémiát állapítanak meg, mindig vizsgálják, hogy nem B12-vitamin vagy folsav hiánya okozza-e. Ha a mikroszkópos vizsgált során kórosan nagy vörösvértestek (megaloblasztok) láthatóak, felmerül a B12-vitamin- és folsavhiány okozta vérszegénység lehetősége. A vérlemezkék és fehérvérsejtek is lehetnek rendellenesek, különösen akkor, ha a megaloblasztos anémia már régóta fennáll.

A vitaminhiány okát a B12-vitamin és folsav vérszintjének meghatározásával és egyéb vizsgálatokkal lehet felderíteni.

Kezelés

B12-vitamin- és folsavhiány okozta vérszegénység kezelése a hiányzó vitamin pótlásán alapul.

A B12-vitamint általában injekció formájában pótolják, melyeket eleinte naponta vagy hetente adnak több héten át, amíg a B12-vitamin vérszintje normalizálódik, majd havonta egyszer. B12-vitamin orrspray, nyelv alatt oldódó, vagy szopogatható-tabletta formájában is pótolható. B12-vitamin okozta vérszegénységben szenvedő betegeknek általában életük végéig kell B12-vitamint pótolniuk.

A folsavat napi egy tabletta bevételével lehet pótolni. Akiknek zavart a folsav felszívódása, életük végéig pótlást igényelnek.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: B12-vitamin  anémia  folsav  vashiány  vérszegénység 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!