Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Menyhért és Mirjam napja van. Holnap Bence napja lesz.
A+ A A-

Több újszülött igényelne vaspótlást

Több újszülött igényelne vaspótlástHa vasat adunk az alacsonyabb születési súllyal (2000-2500 gramm között) született újszülötteknek, nagymértékben csökken a vashiány és a vérszegénységség előfordulási gyakorisága, számol be Magnus Domellöf a Pediatrics-ban megjelent cikke.

Nemrégiben kiderült ugyanis, hogy a születési súly és a csecsemőkori étrendkiegészítők befolyásolják a felnőttkori megbetegedéseket. Az alacsonyabb születési súllyal világrajött újszülötteknek több vasra van szükségük. A vér hemoglobinjának termeléséhez és az agy fejlődéséhez is szükséges a vas, de a vashiány következtében a neurológiai fejődés is gátlódik.

Jelen kísérletbe 285, 2000 és 2500 gramm közötti születési súlyú újszülöttet vontak be. Véletlenszerűen három csoportra osztották őket, és testtömegkilogrammonként 0, 1 vagy 2 milligramm vasat adtak nekik 6 hetes koruktól 6 hónapos korukig. Azok között a gyerekek között, akik hatóanyag nélküli cseppeket kaptak 36 százalékban fordult elő vaashiány és 10 százalékban vashiányos vérszegénység 6 hónapos korukban, míg a napi 2 milligrammot kapók között ugyanez 4 és 0 százalékban fordult elő. A kizárólagosan szoptatott újszülöttek között 6 hetes korukban is gyakoribb volt a vashiány, 6 hónapos korukban 18 százalékban fordult elő közöttük vashiányos vérszegénység.

A vasnak nincsenek káros hatásai, nem befolyásolta a növekedés ütemét, a fertőzések gyakoriságát és a megbetegedéseket. A 2000 és 2500 gramm közötti újszülötteket Svédországban egészségesnek gondolják, általában nem adnak nekik vasat, bár a szokások kórházról kórházra változnak. Svédországban a gyerekek 3,5 százaléka születik 2500 gramm alatti súllyal, a kérdés 300 ezer svéd gyermeket érint. Többségük 2000 és 2500 gramm közötti súllyal születik.

Még nem ismert hogyan befolyásolja a vas az idegrendszer fejlődését, ám a kísérletben résztvevő gyerekeket 7 éves korukig fogják követni. Ez idő alatt vizsgálják majd az intellektuális fejlődésüket, felmérik a viselkedési zavarok és figyelemzavarok előfordulási gyakoriságát, hogy kiderüljön, hosszú távon befolyásolja-e a vaspólás az agyműködést. Az eredmények remények szerint befolyásolni fogják az egészségügyi protokollokat. A vizsgálatokat Magnus Domellöf és Staffan Berglund végezték az Umeå Egyetemről.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: vashiány  vaspótlás  vérszegénység 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!