Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Piroska napja van. Holnap Sára és Márió napja lesz.
A+ A A-

Segít az inulin vashiányban

Segít az inulin vashiánybanÚjabb jótékony hatást tulajdoníthatunk ezentúl az inulinnak: segíti ugyanis a vastartalmú növényekből a vér oxigénszállításához nélkülözhetetlen vas felszívódását a belekben.

Az inulinról – ami nem azonos a vércukorszint csökkentő inzulinnal – már bebizonyosodott, hogy fogyasztása egészséges a vékony- és vastagbelek szempontjából egyaránt, valamint elősegíti a kalcium felszívódását. Az inulin a belekbe kerülve egyáltalán nem bontódik, mivel az emberi szervezetben nincs olyan enzim, mely képes lenne megemészteni. Így egészen a vastagbélig sértetlenül jut el, ahol a normál baktériumflóra táplálékául szolgál. Az étkezési cukorral szemben nem emeli a vércukorszintet sem. Ezúttal sertéskísérletek segítségével támasztották alá, hogy a vas felszívódását is képes fokozni ez az összetett szénhidrát olyan alapvető élelmiszerekből, melyek vasfelszívódást gátló anyagokat tartalmaznak.

A kutatás a New York állambeli Ithacában zajlott Ross Welch (USA Növény-, Talaj- és Táplálkozáskutató Intézet) vezetésével és a Cornell Egyetem kutatóinak részvételével. A kutatók fiatal sertéseket használtak, mert – Welch szerint – azokon jól modellezhető az emberi emésztőrendszer. A szakemberek két kísérletet végeztek egymással párhuzamosan: 24 elválasztott malaccal 5 héten keresztül, illetve 12 malaccal 6 héten át folyt a vizsgálat. Az állatokat alacsony vastartalmú, kukorica-, illetve szója-alapú étrenden tartották, és 2 vagy 4 százalék inulint adtak hozzá minden alkalommal.

Jelentős eredményt a négy százalék inulin-tartalmú étrenddel értek el. Az így táplált malacoknál 28 százalékkal növekedett a vérben a felszívható vas és 15 százalékkal a hemoglobin koncentrációja. Vastagbelük minden szakaszában több oldható vasiont találtak, mint inulinmentes diétán tartott társaik esetében. Az inulin valószínűleg a bélhámsejtek felszívófelületének növelésén kívül egy vasiont szállító pumpát kódoló gén aktivitását is növeli. Az amerikai étrendben az inulin fő forrása a búza, pedig Welch szerint a hagyma és fokhagyma sokkal többet tartalmaznak belőle. A későbbiekben a kutatók olyan növényeket szeretnének nemesíteni, melyekben több inulin található.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: inulin  vashiány 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!