Ma Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
A+ A A-

Stressz - Tünetek

Kezdetben a test maga védekezik, majd a stressz elmúltával a szervezeti egyensúly helyreáll. Ha a stressz nem múlik, vagy a stressz helyzetet nem lehet megszüntetni, vagy  akár egyszerre  több stresszhelyzet is fennáll,  akkor kell felismerni ezeket a jeleket - mentális, fizikai, érzelmi - melyeket szervezetünk ad.

A stressz okozta korai jelek, a kezdeti tünetek

  • Vércukorszintben hirtelen változás (alacsony, magas)
  • Hirtelen, jelentős testsúlyváltozás, Étvágytalanság vs fokozott éhségérzet
  • Vérnyomás problémák (alacsony, magas, ingadozó)
  • Ismétlődő, gyakori megfázások, influenza, egyéb fertőzések
  • Fokozott türelmetlenség, ingerlékenység
  • Fáradtság, alvászavar (pl. fáradt, de nem bír aludni), túlzott fáradtság
  • Körömrágás, fogcsikorgatás, hajhullás,
  • Ideges beszéd, egyéb beszéd nehézség
  • Fejfájás, izomfájdalmak, mellkasi fájdalom, Menstruációs problémák
  • Szociális, társas élettől való visszavonulás, visszahúzódás

A tünetekből egyszerre több is jelen lehet. Ezek olyan általános tünetek, melyek mögött egyéb betegség is meghúzódhat, tehát ellenőrző orvosi vizsgálatra mindenképpen szükség van, a stresszkezelést megelőzően.

A nem kezelt korai tünetek - a stressz további fennálltával - állandósulhatnak, intenzitásuk fokozódhatnak, tovább súlyosbodhatnak illetve egyéb tünetek is kialakulhatnak.

Fizikai tünetek

A fentebb említetteken kívül tapasztalható még: izomfeszülés (nyaki, háti, mellkasi izmokban) gyakori émelygés, hányás, gyakori hasmenés, vagy székrekedés fokozott verejtékezés, izzadás vagy hideg kéz-láb, remegés, rángatózás, dadogás vagy egyéb beszédzavarok.

Az érzelmekben látható jelek, tünetek

Irritáltság, dühkitörések, ellenségeskedés, aggódás - szorongás, türelmetlenség, csökkent érdeklődés, csökkent kezdeményező készség, sírásra való hajlam, másokkal szembeni megnőtt kritikai hajlam, önleértékelés, "negatív szem".

Stressz jelei, tünetei a viselkedésben

Élvezeti szerek megnőtt fogyasztása (cigaretta, kávé, alkohol), agresszív tartalmú viselkedés, beszéd (pl. vezetés is), figyelmetlenség, gondatlanság, balesetezési hajlam, kényszeres viselkedések, ideges nevetés.

Kognitív tünetek

Feledékenység, a figyelem terjedelmének és intenzitásának csökkenése, percepciós (észlelési) zavarok, a gondolkodási folyamat rendezetlensége, az események negatív értékelése, csökkent / túlzott fantázia élet, koncentráció hiány, a tudati kontroll hiánya / túlzott kontroll, csökkent gondolati teljesítmény.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: stressz 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!