Ma Dömötör napja van. Holnap Szabina napja lesz.
A+ A A-

Stressz - Okok

A szervezet reakciója a stresszre az ún. általános alkalmazkodási szindróma, melynek során jellegzetes tünetek tapasztalhatóak és jól meghatározott biokémiai folyamatok zajlanak le a testben. Ennek három, jól elkülöníthető fázisa van a reakciók szintjén.

Az első fázis az ún. alarm reakció (vagy vészreakció), azaz beindul a test természetes védekező mechanizmusa: az izmok megfeszülnek, a szív gyorsabban ver, a légzésszám felgyorsul, pupillák kitágulnak.

A második fázis, az ellenállás avagy a stresszhez való hozzászokás  (adaptálódás). Amennyiben a stressz oka nem szűnik meg, ez a test válasza hosszú távú védekezésként. Jelei: magas vérnyomás, magas vércukorszint. Ebben a szakaszban a test védekező mechanizmusa már túlhasznált és esetlegesen betegséghez vezethet. Ha a stressz teli állapot elhúzódik és nincs mód, pihenésre, kikapcsolódásra, relaxációra, úgy kóros fáradtságérzés, koncentráció zavar jelentkezik, és irritáltság és / vagy letargia érzés jelentkezik.

A harmadik fázisban jelentkezik a kimerültség. Kifogynak az energia és immun tartalékok. Mentális, fizikai és az érzelmi források súlyos hiányt szenvednek. A vércukorszint jelentősen lecsökken, a stressz tolerancia is lecsökken és előrehaladott mentális és fizikai kimerültség, betegség következik be.

A stressz eredete:

Stressz teli világban élünk.  A külvilág eseményeitől nem tudjuk függetleníteni magunkat, de, amit tehetünk, hogy időben felismerjük a ránk ható események negatív hatását és teszünk ellene: megtanuljuk kontrollálni az eseményeket, melyek bennünk játszódnak le!

Számos dolog válthat ki stresszes állapotot, melyek hatása, intenzitása és időbeli elhúzódása különböző. Az alábbi lista szemléltet néhány okot, súlyosságukat tekintve sorrendbe állítva:

  • házastárs, partner, közeli családtag halála
  • válás, szeparáció
  • közeli rokon, barát halála
  • betegség,  baleset, sérülés
  • terhesség, szülés, örökbefogadás
  • szexuális problémák
  • családtagok közötti tartós konfliktus, veszekedés
  • gyermek(ek) elköltözése a szülői házból.

Nemcsak a személyes, magán életi problémák válthatnak ki stresszt, hanem a munkahelyi körülmények (munkahely elvesztése, nyugdíjazás, munkakör vagy munkakörülmények megváltozása, főnökkel való problémák), peres ügyek, változás a pénzügyekben vagy a szociális életben,  vagy akár a nyaralás, utazás és a közlekedés.

Nyilvánvalóan, ezek az okok nem egyformán hatnak mindenkire, van, akire az egyik nagyobb intenzitással hat, és van, akire kevésbé. És nem egyformán bírjuk el, vagy kezeljük ezeket a helyzeteket.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: stressz 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!