Ma Piroska napja van. Holnap Sára és Márió napja lesz.
A+ A A-

Fejfájás? Hátfájás? Vészjelek!

Fejfájás? Hátfájás? Vészjelek!A modern élet  stressze hosszútávon megbetegítheti az arra érzékeny személyt. – mondja Joachim Kugler pszichológus  (Technical University Dresden).

A stresszre azonban nem reagálunk egyformán. Van, akit mélyen megvisel, más számára csak üdítő kihívás, ismét más észre sem veszi.  Aki nem hajlandó szembe nézni a problémákkal, az bekerül a stressz-spirálba.

A stressz jel, hogy fogy az üzemanyag, lassítani kéne!

A kezeletlen és megoldatlan stressz előbb-utóbb lelki és pszichoszomatikus úton is hírt ad magáról.  Gyomor- fej- és hátfájás, heves szívdobogás, asztmás rohamok, hízás és súlyvesztés  jelezhetik.  Nem ritka az alvászavar sem.

A hormonális státusz még objektívebb módon igazolja a stresszhatást. A nagy mérkőzésre készülő futball-edzők nyálában kiugró mértékű stresszhormon-szint mérhető, ahogy a tőzsdeügynököknél is.

A stresszhormon – a kortizon – termelődése ad választ a gyomortájék fájdalmaira is. Jelentősen fokozza ugyanis  a gyomornyálkahártya savtermelő sejtjeinek működését. Rövid távon fokozza a védekezőképességet, hosszabb távon azonban rombolja az immunrendszert.

A cikk a reklám után folytatódik

Stressz: meg kell tanulni kezelni!

Mind a pozitív, mind pedig a negatív stressz kezelését meg kell – és meg lehet - tanulni. Számos relaxációs módszer áll rendelkezésre, az autogén tréningtől az progresszív izomrelaxációig.

Ezekkel a technikákkal átvészelhetőek nagy tehertételt jelentő szituációk, idegrendszeri és testi károsodás nélkül.  Hatékony stressz-menedzsmenttel  képesek lehetünk energiáinkat értelmes és hasznos módon megosztani életünk egyes területei között, és felfedezhetjük tevékenységeinkben az addig nem észlelt pozitív vonásokat.

Figyelnünk kell az érzéseinkre: a félelem azt jelzi, hogy  bizonyos kérdésekkel nem tudunk szembesülni.  Az aggresszió azt mutatja, nem tudjuk kifejezni az érzéseinket, a depresszió pedig azt, hogy döntést kellene hoznunk.

Készítsünk listát: melyek az igazán fontos elemek az életünkben?  Melyek azok a helyzetek, amelyek biztosan stresszválaszt váltanak ki belőlünk? Melyek a reakcióink?  Milyen tanulságot hoztak a krízisek?

A stressz kiváltó okairól

Sok esemény okozhat stresszt. Néhány közülük nagyszámú embert érint – ilyenek a háborúk, a nukleáris balesetek és a földrengések, vagy akár a felgyorsult életvitellel kapcsolatos mindennapi események (például tömegközlekedés, munkavégzés). Más típusúak az egyén életének nagyobb fordulatai: költözés, állásváltoztatás, házasság, (komoly) betegség.

A stresszkeltő események a következő kategóriák egyikébe tartoznak: az emberi tapasztalat szokásos határain kívül eső traumatikus események, befolyásolhatatlan események, bejósolhatatlan események, az események, amelyek kihívást jelentenek képességeinknek és énképünknek.

 • Traumatikus események – Természeti katasztrófák, ember által okozott katasztrófák (háború), fizikai támadások. A túlélők először kábultak, teljesen kiürültek, ezt követően passzívak és a harmadik szakaszban szorongani kezdenek.
 • Befolyásolhatóság – Ilyen egy személy halála, az elbocsátás és a súlyos betegség. Annak észlelése, hogy egy esemény mennyire befolyásolható-e a személy által, és ezt hogyan éli meg. 
 • Bejósolhatóság – Egy stresszkeltő esemény bekövetkezésének előrejelzése akkor is csökkenti a stressz súlyosságát, ha a személy nem képes ezt befolyásolni. 
 • Próbatételek – Például a vizsgák az iskolában. 
 • Belső konfliktusok – A stresszt belső folyamatok is kiválthatják. A legáthatóbb és legnehezebben megoldható konfliktus a következő motívumok között fordul elő. 
  • Függetlenség vagy függőség – szeretnénk, ha valaki gondoskodna rólunk és megoldaná problémáinkat. A saját lábunkon való megállás az érettség jele. 
  • Intim kapcsolat vagy magány – Párkapcsolati problémák, vagy épp a párkapcsolat hiánya miatt kialakuló belső feszültség.
  • Együttműködés vagy versengés – A közösségből való kitűnés vagy a közösségbe való beilleszkedés vágyának be nem teljesülése. 
  • Az impulzusok kifejezése vagy az etikai normák betartása – Az elfojtott érzelmek, gondolatok, vágyak okozta belső feszültség
Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: alvászavar  asztmás  fej  fájdalom  fájás  gyomor  hát  hízás  pszichoszomatikus  stressz 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!