Ma Andrea és Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.
A+ A A-

Új prosztatarák-terápia csökkenti az impotencia és az inkontinencia kockázatát is

prostatecancersplKevesebb mellékhatással jár, csökkenti az impotencia és az inkontinencia kockázatát a korai prosztatarák kezelésére kidolgozott új technika, melyet a Lancet Oncology című szakfolyóiratban ismertettek.

A 41 ember bevonásával készült tanulmányban célzott ultrahanggal, a szokásosnál kisebb területen kezelték a prosztatarákkal diagnosztizált pácienseket. A standard kezelésben sebészileg vagy sugárzással az egész prosztatát kezelik, így károsodást okozhatnak a környező szövetekben is, ami azzal a következménnyel járhat, hogy a későbbiekben merevedési zavar és vizelettartási rendellenesség jelentkezik az érintetteknél.


A londoni University College kórházának orvosai nagy intenzitású fókuszált ultrahangot (HIFU) használtak a kezeléseknél. Ennek során a prosztatában csak a rákos sejtcsoportokat célozták meg. Az eljárásban hanghullámokkal 80 Celsius-fokra melegítették fel a sejteket, így minimalizálták a környező idegek és izmok károsodását.


A cikk a reklám után folytatódik

A brit Orvosi Kutatási Tanács támogatásával elvégzett tanulmány első éve sikerrel zárult. Mint Hashim Ahmed urológiai sebész a BBC hírportáljának elmondta, a kezeléseket követő 12 hónap nagyon biztató. „Megmutattuk, hogy tíz férfiból kilencnél nem jelentkezett impotencia, és a tanulmányban részt vevő férfiak közül egynek sem lett vizelettartási zavara” – részletezte Ahmed, hozzátéve, hogy a rák kontrollja is nagyon jó az első eredmények szerint. A páciensek 95 százaléka volt rákmentes 12 hónap után.


Hashim-Ahmed

A szakemberek úgy vélik, hogy a módszer átformálhatja a prosztatarák eddigi kezelését. A prosztata daganatában évente világszerte mintegy 10 ezer férfi hal meg, ám sokaknak kezelés nélkül sem rosszabbodik jelentősen az állapota élete végéig. „A következő lépés egy nagyméretű, randomizált, ellenőrzött klinikai próba lesz” – tudatta Ahmed.


MTI

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!