Ma Hella napja van. Holnap Emil és Csanád napja lesz.
A+ A A-

Mérföldkő lehet az új prosztatarák-gyógyszer

gyogyszer 298098 400 300A szakértők olyan fontos lépésnek vélik az előrehaladott prosztatarák kezelésében alkalmazott szer megjelenését, mint amilyen a Herceptin nevű emlőrák-gyógyszer volt: a londoni Rákkutató Intézet munkatársai szerint a beteg férfiak túlélését átlagosan öt hónappal növelheti.

Johann de Bono professzor és munkatársainak III-as fázisú vizsgálata során az MDV3100 nevű kísérletes szerrel kezelt betegek mintegy 4,8 hónappal tovább éltek, mint azok a betegek, akik hasonló előtörténettel rendelkeztek, de placebo kezelésben részesültek. A klinikai vizsgálatot emiatt le is kellett állítani, hogy a második csoport is hozzájuthasson a szerhez.

Magyarországon a prosztatarák évente 1300–1400 férfi halálát okozza. Idáig a hagyományos kezeléssel szemben ellenálló készséget mutató, a szervezetben más szervekre is ráterjedő daganatok kezelése nem volt lehetséges. Az új anyag főként a kései stádiumú betegeknek nyújt reményt. A szer klinikai hatása hasonló az évek óta emlőrákosoknál alkalmazott Herceptin nevű gyógyszerhez, mely szintén az előrehaladottabb stádiumú, viszonylag agresszívabb biológiai viselkedésű daganatok esetén jelent terápiás lehetőséget.

A cikk a reklám után folytatódik

A vizsgálatba bevont betegek egyike sem reagált a szokványos hormongátló kezelésre, melyet gyógyszeres, vagy műtéti úton való kasztrálással valósítanak meg. Ismert, hogy a prosztatarák szaporodását serkenti a tesztoszteron, melyet főként a here termel.

Az új gyógyszer másfajta stratégiát követ: a sejtek felszínén lévő hormonreceptorok működését gátolja. A korai, ámde kedvező eredményekre való tekintettel, a szert kifejlesztő Astellas Pharma már elkezdte az MDV3100 európai törzskönyveztetését.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: MDV3100  prosztatarák 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!