Ma Angéla és Petronella napja van. Holnap Tünde napja lesz.
A+ A A-

Alfa-sugárzással gyógyítják a prosztatarákot

radioactive emission from radiumBrit kutatók egy olyan új szert kísérleteztek ki, amely alfa-sugárzással képes gyógyítani a prosztatarákot. A kísérletek annyira sikeresek voltak, hogy hamar felfüggesztették őket – a gyógymódot ugyanis a kontroll csoportnak is fel akarják ajánlani.

A kutatásban összesen 922 prosztatarákban szenvedő beteg vett részt, akiknek egyik felén egy teljesen új gyógymódot teszteltek. Ennek lényege, hogy egy gyógyszer segítségével alfa-részecskéket juttatnak el a tumorba, amely alfa-sugárzást bocsát ki, ezzel elpusztítva a rákos sejteket.

A módszer egyébként nem teljesen új: a sugárzást már több mint egy évszázada használják a tumorok kezelésére. Most azonban a sugárzás közvetlenül a daganatba jut el, így a test ép szöveteit nem károsítja, csakis a rákos sejtek genetikai kódját roncsolja – írja a BBC.

A cikk a reklám után folytatódik

A kísérletben részt vevő alanyok 90 százaléka egyébként a prosztatarák előrehaladott stádiumában volt – a jelenlegi kezelések ebben az állapotban már nem befolyásolják a túlélési esélyt. Az új kezelés ezzel szemben 30 százalékkal csökkentette a halálozási esélyeket, így a tudósok azonnal felfüggesztették a kutatást, hogy a terápiát felajánlják a kontroll csoport tagjainak is.

OrientPress Hírügynökség

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: alfa-sugárzás  prosztatarák 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!