Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Gabriella napja van. Holnap Luca és Otília napja lesz.
A+ A A-

Ingyenes prosztataszűrés Hódmezővásárhelyen

evp brosura-11Négyszázhatvan, 40 év feletti hódmezővásárhelyi férfi ingyenes prosztataszűrését végzik el az Egészséges Vásárhelyért Program (EVP) keretében; az ellenőrzés a páciensek körében népszerű, mivel a vizsgálat minimális kényelmetlenséggel, egyszerű vérvétellel jár – tájékoztatta Gyurisné Pethő Zsuzsanna, az EVP programigazgatója az MTI-t.

Az EVP, a Szegedi Tudományegyetem urológia klinikája és a Beckman Coulter orvosdiagnosztikai cég együttműködésében szervezett szűrőprogramban a személyes adatok rögzítése után megkérdezik a pácienseket a panaszokról és társbetegségekről, ezután a jelentkezők kérdőívet töltenek ki az esetleges vizelési problémákkal és a szexuális életükkel kapcsolatban, megmérik testsúlyukat, testmagasságukat, haskörfogatukat, valamint vérnyomásukat is, végül vért vesznek tőlük.

A meghirdetett vizsgálat iránt hatalmas az érdeklődés, a férfiak feltehetően azért mutatnak nagyobb hajlandóságot a szűrésen való részvételre, mert az ellenőrzés a korábbi vizsgálatokkal szemben csupán minimális kényelmetlenséggel jár.


A cikk a reklám után folytatódik

A páciensek a háziorvosok útján, a praxisok között szétosztott kvóták alapján kaptak meghívást a szűrésre, emellett az önkormányzati intézmények férfi dolgozóit is értesítették. A szűrés két helyszínen zajlik: egy stáb a háziorvosoknál végzi el a vizsgálatot, egy másik pedig az Erzsébet Kórházban.


A szűrés eredményéről egy hónap elteltével levélben értesítik a pácienseket; a kérdőívek értékelésével kockázatelemzést is kapnak. Azokat betegeket, akiknél valamilyen rendellenesség gyanúja merült föl, részletesen tájékoztatják a tennivalókról.

A prosztatarák a negyedik leggyakoribb, férfiak körében előforduló daganatos halálok Magyarországon: hozzávetőleg 1400 esetet regisztrálnak évente. 2008-ban Csongrád megyében 100 ezer férfi lakosra 74 új prosztatadaganatos megbetegedés jutott. Az idejében felismert prosztatadaganat gyógyítható, ehhez azonban rendszeresen részt kell venni a szűrővizsgálatokon.


MTI

Kapcsolódó kifejezések: EVP  prosztata  prosztataszűrés 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!