Ma Dömötör napja van. Holnap Szabina napja lesz.
A+ A A-

Inkontinencia: Tudja-e...?

Tudja-e, hogy mit jelent az inkontinencia?

Vizelettartási zavar, gyakran vizelési inger nélkül jelentkezik, amikor a vizelet akaratunktól függetlenül elcseppen (a széklet, széltartási problémákra is alkalmazzák ezt a kifejezést, de az előfordulás gyakorisága miatt önmagában az önkéntelen vizeletvesztés elnevezésére használatos).

Tudja-e, hogy milyen helyzetekben fordul elő leggyakrabban a vizelet elcseppenése/elfolyása?

 • köhögés, tüsszentés, nevetés (légúti megbetegedés, dohányzás, allergia)  során
 • emeléskor, fizikai terhelésre (gyermek, nehezebb tárgy)
 • szökdelés, futás (minden 3. kocogó nőnek elcseppen a vizelete!), sportolás közben
 • lépcsőjárás, séta alkalmával
 • ágyból felkelés, egyéb hirtelen mozdulat esetén
 • spontán, mozgás nélkül
 • hirtelen fellépő, erős vizelési ingert követően

Tudja-e, hogy hazánkban legalább 600.000 ember küzd vizelési, vizelettartási problémákkal?

Önnek is van ilyen jellegű panasza? Ebből a számból látszik, hogy nincs egyedül! Sokkal több nőt érint, mint férfit, mert a várandósság, szülés, majd a változókor fokozza az inkontinencia előfordulásának gyakoriságát. Férfiak     esetében a prosztata elváltozásaival együtt, illetve műtéte után fordul elő leggyakrabban.

Tudja-e, hogy mi okozza a vizelettartási zavarokat?

A probléma oka leggyakrabban (kb. 70%-ban) a gátizom záró funkciójának csökkenése, az intim izmok meggyengülése. Egyetlen akaratlagosan működtethető vízszintes izomlemezünk a medencefenék izomzata, mely a medence alsó kimenetét zárja el, s amit nőknél 3 „cső” fúr át (húgycső, hüvely, végbél). Számos terhelést kell elviselnie az alapvető női feladatok ellátásán túl, ezt a vékony izomlemezt az elhízás, a dohányzás, a rossz     testtartás, mozgásszegény, ülő életmód, helytelen táplálkozás, székrekedés tovább gyengíti. Más esetekben a húgyhólyag ingerlékenysége fokozódik, s ha ez kombinálódik a gátizom gyengeségével, akaratlan vizeletvesztés lesz az eredmény.

Tudja-e, hogy kihez érdemes fordulnia ezekkel a tünetekkel?

 • konzultáljon háziorvosával (várandósan, szülés után védőnőjével, nőgyógyászával)
 • forduljon urológushoz vagy nőgyógyászhoz
 • tájékozódjon az interneten (inkontinencia tanácsadás)
 • keressen fel inkontinencia-tanácsadást (amennyiben lakóhelye közelében talál)
 • vegye igénybe szakképzett intimtorna-tréner segítségét megelőzésre (www.intimtorna.hu)

Tudja-e, hogy Önnek milyen jellegű vizelési, vizelettartási problémája van?

Töltse ki az inkontinencia-kérdőívet, hogy fény derüljön arra, melyek az Ön jellemző tünetei. Ez segíti kezelőorvosát is, hogy az Ön számára legideálisabb kezelési javaslatot adja. A vizelési napló vezetése is    célszerű problémájának pontosabb tisztázásához. Sokszor a hirtelen megnövekedett hasűri nyomás (a gátizom gyengeségének következtében) váltja ki a tünetet, vizelési inger nélkül, ezért hívják ezt a típusú zavart stressz-inkontinenciának (nem a hétköznapi stresszt értjük alatta!). Előfordul, hogy csak erős vizelési ingert érez, gyakran, de ez nem jár vizeletvesztéssel, ez a késztetéses vizelettartási probléma. Olykor keveredik a két típus, ilyenkor a    gátizom gyengeségét intimtornával, a sürgető vizelési ingert gyógyszerrel érdemes kezelni.

Tudja-e, hogy milyen megoldási lehetőségek közül választhat?

 • gyógyszeres kezelés: elsősorban gyakori, sürgető vizelési inger fennállásakor segít panaszainak felszámolásában. Több gyógyszer is rendelkezésre áll, érdemes kezelőorvosától az eredeti gyógyszert kérnie, hogy kellemetlen tüneteitől megszabaduljon.
 • inkontinencia-betét („pelenka”): amennyiben Önnek olyan fokú a vizelettartási problémája, hogy a vizelet felfogásához betétre van szüksége, kezelőorvosa (vagy urológusa, nőgyógyásza javaslatára háziorvosa) támogatással felírhatja azt abban az esetben, ha Önnél intimtornával, műtéti úton, gyógyszeresen vagy ingerlők alkalmazásával dokumentáltan nem értek el eredményt    
 • műtét: részletes kivizsgálást követően (urológus, nőgyógyász), amennyiben kimutatható anatómiai elváltozás okozza a vizelettartási problémát, annak helyreállítása céljából (a szövetek jó vér- és tápanyagellátása, a gyors, eredményes gyógyulás érdekében ilyen esetekben is ajánlatos a gátizomtornát végezni), amennyiben ellenjavallata nincs, illetve Ön elfogadja ezt a beavatkozást
 • intimtorna: gátizmainak akaratlagosan irányítható működéseit tudatos edzéssel képes karbantartani, erősíteni, állóképességüket fejleszteni. Alhasvédő szokások kialakításával hosszútávon megóvhatja intim testrészeit egyéb elváltozásoktól, illetve segít azokat megszüntetni (pl. székrekedés, aranyér, a hüvely mellső-hátsó fali süllyedése, méhsüllyedés, fájdalmas menstruáció, változókori panaszok). Megelőzés céljából is ajánlott.
 • egyéb, kevésbé hatásos lehetőségek

Tudja-e, hogy milyen eredményre számíthat?

Nagyon fontos, hogy abban az esetben számíthat tüneteinek megszűnésére, ha sikerült megállapítani, hogy Önnek milyen típusú inkontinenciája van. Sürgető vizelési ingerét gyógyszerrel lehet csökkenteni, amennyiben pedig a leggyakrabban előforduló stressz-inkontinenciától szenved, úgy az intimtorna jelenti a megoldást. Legyen türelmes önmagával szemben, hiszen a tünetei is hosszú ideje fennállnak (általában), a megszűnésükhöz is
idő kell és kitartó gyakorlás.
Ez viszont megtérül: elkerülheti a műtéti beavatkozást, életminősége valódi javulást mutat, visszatérhet korábbi életformájához, vizeletürítési szokásainak megváltoztatásával tünetei nem zavarják többé, szexuális életében is pozitív változásokat tapasztalhat.

Tartsa szem előtt a következőket:

 • Vizeletürítés közben edzésként NE zárogassa el a vizeletsugarat (a mozdulatot csak „szárazon”, vízszintes gerinccel ajánlatos végezni)!
 • Álló, ülő testhelyzetben NE végezzen gátizomgyakorlatokat!
 • Ne tartogassa a vizeletét! A vizelési inger jelentkezésekor ürítse ki a húgyhólyagját!
 • Hasprés alkalmazása nélkül ürítse vizeletét!
 • Igyon elegendő mennyiségű folyadékot, elsősorban vizet, friss zöldség- és gyümölcsleveket!
Az első lépés az Öné! Szégyenkezik vagy megoldást keres? Forduljon szakemberhez, beszéljen problémájáról!
Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: inkontinencia  vizelettartási zavar 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!