Ma napja van. Holnap Albin napja lesz.
A+ A A-

Epidurális érzéstelenítés és inkontinencia

epidural_painkillingKözel 400 nő részvételével végezték el a kutatók azokat a kísérleteket, amelyek során bebizonyosodott, hogy a sokat támadott epidurális – vagyis gerincbe adott – érzéstelenítésnek jótékony hatásai is lehetnek. Ezzel a módszerrel ugyanis szülés közben megkímélhetőek azok a kulcsfontosságú izmok, amelyek a vizelettartásért is felelnek, így később kisebb eséllyel alakul ki a nőknél inkontinencia.

A BJOG, a vezető szülészeti folyóirat eredményei szerint szülés közben tízből egy-két nőnél olyan mértékben károsodnak a kismedencei izmok, hogy a későbbiekben inkontinencia alakulhat ki náluk. Súlyosabb esetekben ezek az izmok annyira elgyengülhetnek, hogy nem tudják rendesen megtartani a méhet és a húgyhólyagot.

Epidurális érzéstelenítés, ritkább kellemetlen tünet

A lehetséges tünetek között szerepelhet ebben az esetben a szexuális együttlét során fellépő fájdalom, a vizelet- és széklettartási problémák, vagy éppen ezek ellenkezője, a székrekedés – attól függően, hogy pontosan milyen izmok károsodtak. Hosszú távú megoldást ezekre a gondokra általában csak a műtét jelent.

A friss kutatások szerint azonban azoknál a nőknél, akik szülés során epidurális érzéstelenítést kapnak, ritkábban jelentkeznek a kellemetlen tünetek. Ennek okai egyelőre ismeretlenek, de a szakemberek szerint két lehetséges magyarázat is van.

Az egyik, hogy mivel ezek a kismamák semmit sem éreznek, ezért az orvos mondja meg nekik, mikor és milyen erősen nyomjanak, így nem áll fenn az a veszély, hogy túlerőltetik az izmaikat. A másik lehetséges magyarázat pedig az, hogy a mesterségesen megbénított izmok kevésbé hajlamosak a sérülésekre.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!