Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Márton napja van. Holnap Jónás és Renátó napja lesz.
A+ A A-

Kontinencia Nemzetközi Hete: láthatatlan tömegek

Kontinencia Nemzetközi Hete: láthatatlan tömegekMagyarországon az OEP (Országos Egészségügyi Pénztár) adatai és piaci becslések alapján a szakemberek szerint körülbelül 600 ezerre tehető a különböző vizelettartási problémákkal, vagyis az inkontinenciával küzdők száma. A pontos szám megállapítása a probléma jellege miatt igen nehéz.

Sok a negatív vélemény ezzel a betegséggel kapcsolatban, a betegek megbélyegzettnek érzik magukat, hiszen helyzetükre a környezetük általában rosszul reagál. Az ellenérzés elsősorban a mélyen gyökerező társadalmi normák, elvárások miatt van, a betegek sokszor még a háziorvosukhoz sem mernek elmenni a problémával, mivel szégyent éreznek.

Alapításakor (1996) az Inko Fórum az említett rejtőzködés problémájának megoldását is célul tűzte ki, és a megoldást a lakosság és a szakma pontos tájékoztatásában látja, melyet az eddig elért eredmények is igazolnak. Az Inko Fórum olyan szakmai szervezet, melyet az inkontinencia által érintett tudományágak neves képviselői alkotnak. Urológus, nőgyógyász, geriáter, háziorvos, rehabilitációs szakorvos és ápolási szakember dolgozik együtt azért, hogy az inkontinencia ismertebb és érthetőbb legyen az érintettek körében.

A fejlett EU-s tagországokban az ellátás terén lényegesen jobb a helyzet, de az inkontinencia társadalmi megítélése mindenhol problémát jelent. Ezért hirdette meg a múlt évben a Nemzetközi Kontinencia Társaság a Kontinencia Nemzetközi Hetét, ami június utolsó hete.

Az idei évtől az Inko Fórum egy szűrőprogramot is támogat szakmailag, melynek keretei között számos népbetegség mellett a kontinencia szűrése is megoldott.

Az Inko Fórum a lakosságnak szóló felvilágosító kampányok és szűrőprogramok mellett, az orvosoknak és egészségügyi szakembereknek szóló képzéseket is szervez. Mivel hazánkban is komoly társadalmi, gazdasági kihívást jelent az öregedő társadalom, az elsősorban időseket érintő inkontinencia kezelése is fokozatosan előtérbe kerül.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Címkék:
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!