Ma Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
A+ A A-

Kontinencia Hét: odafigyeléssel elkerülhető az vizelet- és széklettartási probléma

Kontinencia Hét: odafigyeléssel elkerülhető az vizelet- és széklettartási problémaEgészségügyi kamion járja az országot június utolsó hetében a Kontinencia Hét keretében. Ingyenes állapotfelméréssel és tanácsadással csatlakozik ugyanis a világméretű hét figyelemfelhívó tevékenységéhez a Magyar Kontinencia Társaság.

Kontinencia Hét második alkalommal

Második alkalommal rendezi meg a Nemzetközi Kontinencia Társaság június utolsó hetében a világméretű Kontinencia Hetet, mellyel célja, hogy felhívja a figyelmet az inkontinenciára, vagyis az akaratlan vizelet- és székletvesztés problémájára, és az ehhez kapcsolódó egyéb betegségekre.

Több ország, köztük a Magyarországon urológusokat, nőgyógyászokat, rehabilitációs szakembereket, neurológusokat, gerontológusokat, családorvosokat, valamint fizioterápiával foglalkozó szakembereket tömörítő Magyar Kontinencia Társaság is csatlakozott a programhoz. Megvalósulásában fontos szerepet játszik a magyar Inko Fórum, melynek célja, hogy összefogja a vizeletinkontinencia problémakörének általános kérdéseit, segítő kezet nyújtva ezzel a gyógyító kollégáknak és a még „rejtőzködő” páciensek százezreinek, valamint az őket ápoló hozzátartozóknak. Jóvoltukból inkontinenciaszűrés is található azon az egészségügyi szűrő kamionon, mely az országot járja, és mindenki számára ingyenes állapotfelmérést biztosít június 20. és 28. között.

Világszerte körülbelül 200 millió embert érint az inkontinencia

Ez az adat azonban jelentősen alulbecsült, mert a vizelet és széklet inkontinencia tabu témának, de legalábbis nagyon kellemetlen problémának számít. Felmérések szerint az inkontinens betegek kevesebb mint 40 százaléka említi problémáit orvosnak, nővérnek és ez az adat még magasabb, ha széklet inkontinenciáról van szó. Ebből fakadóan az inkontinencia nem kap elegendő figyelmet, és a betegek sokszor nem jutnak megfelelő kezeléshez annak ellenére, hogy a betegség igen jelentős hatással van az egészségi állapotukon kívül önbecsülésükre, és életminőségükre is.

A Magyar Kontinencia Társaság álláspontja szerint a gátizomtorna központi szerepet tölt be a prevencióban, mivel erősíti a medencefenékizmokat. Elmondásuk szerint „az ideális alakunk, a szép arcunk, a testi higiénénk mellett, ezekre a belső, láthatatlan izmainkra is érdemes több figyelmet fordítani, mert károsodásuk miatt az életünk minősége is romolhat.” Egy kis odafigyeléssel azonban hosszú időre megőrizhető a vizelettartás képessége. Nagyon fontos ugyanis a megfelelő folyadékfogyasztás, de kerülni kell a szénsavas és a túlzottan cukros italokat. Nem megoldás tehát a vizelettartási problémák megoldására a folyadékfogyasztás csökkentése, ugyanis a kevés folyadék töményebbé teszi a vizeletet, ezáltál további betegségeket generálva.

Elengedhetetlen fontossággal bír szakemberek szerint a megfelelő táplálkozás is az inkontinencia megelőzésében: könnyed, és rostokban gazdag étkezéssel megelőzhető a székrekedés, ezáltal az izomok terhelése. Valamint ügyelni kell a testsúlyra és a helyes testtartásra, mivel az elhízás hajlamosító tényezője az inkontinencia kialakulásának, az egyenes tartással és a medence helyes beállításával pedig megelőzhető a hasi szervek előreesése és a szalagok megnyúlása, mely szintén inkontinenciához vezethet. Érdemes a dohányzást is mellőzni, valamint kényelemes alsóneműt és nadrágot hordani, mivel a szoros ruhák korlátozhatják a vizelettartásért is felelős gátizomzat vérkeringését.

Az országjáró egészségügyi kamion állomásai

  • június 24. és 25. Kecskemét Deák tér, MESZK Szakdolgozói Konferencia - 8:30 – 16:00 óráig
  • június 26. és 27. Tata, Vár alja utca, Víz-, Zene-, Virág Fesztivál – 9:30-19:00 óráig
  • június 28. Nyírbátor, Táncsics út 2-4, Unilever Egészségnap – 6:30-17:00 óráig
Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: Kontinencia Hét  inkontinencia  inkontinencia szűrés 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!