Ma Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
A+ A A-

4 gyógyszer, amely okozhat - és fokozhat - inkontinenciát

4 gyógyszer,  amely okozhat - és fokozhat - inkontinenciátHa az inkontinencia jeleit fedezi fel, és azok rosszabbodnak, pillantson be a gyógyszeres szekrénybe. No nem azért, hogy ott keressen gyógyírt a problémára, inkább azért, hogy kiderítse: nem lehet-e, hogy éppen a gyógyszerek idézik-e elő a kellemetlenséget.

A mindennapokban szedett gyógyszereink egyike-másika inkontinenciát okozhat, vagy legalábbis hozzájárulhat a kialakulásához. Ezen gyógyszerek hatása egyénenként eltérő lehet: súlyosbíthatják az inkontinenciát, de az is lehet, hogy egyáltalán nem befolyásolják azt.

Fontos, hogy amennyiben az inkontinencia-tünetek rosszabbodása összefüggésbe hozható bizonyos gyógyszerekkel vagy egy bizonyos gyógyszerrel, a beteg jelezze azt orvosának. Az orvos feltehetően tud változtatni  a terápián, így kiküszöbölhető vagy enyhíthető a probléma.

Inkontinenciát kiváltó – vagy annak kialakulásához hozzájáruló – gyógyszerek:

1. Magasvérnyomás elleni gyógyszerek

Az alfa-adrenerg antagonista magasvérnyomás elleni szerek az érfalak tágításával érik el hatásukat. Az alfa-blokkolók a hólyagra is hathatnak, ellazíthatják annak izomzatát. Főleg alfa-blokkolókkal kezelt nők esetében nagyon gyakori, hogy köhögéskor, tüsszentéskor vizeletcsorgás lép fel. Ha ez a helyzet, konzultáljunk orvosunkkal, hogy a gyógyszeres terápiát lehetőség szerint módosítsa. Férfiak esetében eltérő szituáció állhat fenn: prosztatamegnagyobbodás (prosztatikus hiperplázia) esetén az alfa-blokkolók ellazítják a hólyag záróizomzatát, így könnyebbé válik a prosztatabetegség miatt akadályozott vizeletfolyás.

2. Antidepresszánsok

Az antidepresszánsok nagy része rontja az inkontinencia tüneteit. Bizonyos antidepresszánsok úgy, hogy gátolják a húgyhólyag összehúzódási képességét, ezért fokozódik a túlfolyásos inkontinencia esélye. A hólyag ilyenkor nem képes kellőképpen kiürülni. Más szerek úgy, hogy csökkentik a vizelési inger észlelésének képességét. Ebben az esetben is orvos segítségét kell kérni, hogy a gyógyszerelést átállítsa.

3. Vizelethajtók

A vízhajtók a vesékre hatnak: segítségükkel a szervezet megszabadulhat a felesleges víztől és sótól. Fokozódik tehát az eltávozott vizelet mennyisége, így csökkenhet a vérnyomás. Természetesen gyakrabban kell a mellékhelyiséget felkeresni, és nő az inkontinencia esélye is.

Ebben az esetben sokat segíthet a gátizmok megerősítése, amelyben kiemelt szerepet kapnak a Kegel-gyakorlatok. A gyengült gátizomzat a leggyakoribb oka a stressz-inkontinenciának, amikor tüsszentés, köhögés, nevetés, nagyobb súly emelése következtében vizeletcsorgás lép fel.

Kérjük szakember tanácsát, a Kegel-gyakorlatok helyes végzése érdekében. Ha éjszaka lép fel vizeletcsorgás, kérdezzük meg orvosunkat, hogy lehetséges-e a vízhajtót a reggeli órákban bevenni.

4. Altatók

Szerencsére, az inkontinenciával küzdőknek csupán kis százaléka esetében fordul elő ágybavizelés. Elsősorban számukra jelentenek veszélyt az altatók, mivel reggel teli hólyaggal ébrednek.

Az altatók helyett ügyeljünk arra, hogy ne fogyasszunk koffeint tartalmazó italt a délutáni óráktól kezdve. Segíthetnek az  antihisztamin-készítmények, és az is jó hatású, ha mérsékelt testmozgást végzünk. Ez utóbbi ugyanis jobb alvást biztosít. Lehetőleg feküdjünk le és keljünk  minden nap ugyanabban az időben. Lefekvés előtt lazuljunk el – akár egy jó könyv olvasásával, vagy kellemes, relaxáló zenét hallgatva.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: inkontinencia 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!